2024. április 16. - Csongor

Az RMDSZ nem örül a Fidesznek

Az RMDSZ nem helyesli, hogy fideszes politikusok a Magyar Polgári Párt (MPP) mellett kampányolnak Erdélyben, a helyhatósági választások előtt - mondta Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke csütörtökön Budapesten.
2008. május 22. csütörtök 14:56 - Hírextra
"Vannak ilyen szándékok a Fidesz részéről, voltak is jelen politikusok Erdélyben, a Magyar Polgári Párt mellett próbáltak meg kampányolni. Ezt különösen nem helyeseljük önkormányzati választások esetében" - mondta sajtóértekezletén Markó Béla.

Fontos, hogy hogyan vélekednek a magyarországi politikusok, de nekünk kell eldöntenünk, hogy merre megyünk, mert a mi életünkről van szó, és ennek a következményeit is mi viseljük. Az RMDSZ nem kért sem magyarországi, sem európai politikust, hogy kampányoljon a párt mellett - hangsúlyozta.

Szász Jenő, a Magyar Polgári Párt elnöke egy csütörtökön megjelent interjújában arról beszélt, hogy Orbán Viktor, a Fidesz elnöke május 25-én az MPP vendége lesz Erdélyben.

Budapesti sajtóértekezletén az RMDSZ elnöke természetesnek nevezte, hogy a román országos választási bizottság csütörtöki döntésével visszautasította a temesvári óvást az RMDSZ plakátjaival szemben. Az országos testület a megyei választási bizottság keddi döntését írta felül, amely szerint el kellett volna távolítani Temes megyében az RMDSZ valamennyi magyar nyelvű választási plakátját.

Markó Béla szerint Romániában minden eddiginél intenzívebb a helyhatósági választási kampány, amely azt mutatja, hogy nő az önkormányzatok jelentősége. Nemcsak a román pártok között van verseny, hanem a magyar közösségen belül is. Minden választáson volt vetélytársa az RMDSZ-nek, de ezúttal egy jelentős RMDSZ-en kívüli csoportosulással, az MPP-vel kell felvenniük a versenyt - mutatott rá.

A pártelnök abban bízik, hogy a júniusi választásokon meg tudják őrizni jelenlegi pozícióikat, eddig 190 polgármestere és csaknem háromezer helyi és megyei képviselője volt az RMDSZ-nek. Bákó megyében, a csángó közösségben először állított jelölteket az RMDSZ.

A párt számára készített felmérés szerint a romániai magyarok körében 63 százalékos a részvételi hajlandóság, közülük csaknem 76 százalék az RMDSZ-re, 12 százalékuk az MPP-re szavazna - tette hozzá.

Markó Béla szerint a magyar politikusok számára figyelmeztetés kell legyen, hogy a román pártok összefogtak, és a legtöbb helyen közös jelöltet indítanak a magyarlakta területeken.

Romániában június elsején rendezik meg a helyhatósági választások első fordulóját. A második fordulóra június 15-én kerül sor.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását