2024. április 29. - Péter

Vastaps Mundruczó filmjének Cannes-ban

Hosszú percekig tartó álló tapssal jutalmazta a keddi díszbemutatón Mundruczó Kornél Delta című filmjét a 61. Cannes-i Filmfesztivál közönsége; a nézők már a vetítés előtt is állva tapsolva fogadták a magyar versenyfilm alkotóit.
2008. május 21. szerda 07:08 - Hírextra
A cannes-i Fesztiválpalota 2300 férőhelyes Lumiere nagytermében telt ház előtt mutatták be Mundruczó Kornél Delta című játékfilmjét, amely 21 alkotással együtt a hivatalos versenyprogramban pályázik az Arany Pálmára.

A díszbemutatóra reggel óta a Fesztiválpalota bejáratai előtt többen táblákat feltartva próbáltak jegyeket szerezni. A cannes-i fesztivál hagyományainak megfelelően a nemzetközi premier előtt a Delta alkotói díszőrség sorfala között vonultak fel a vörös szőnyegen, ahol Gilles Jacob fesztiválelnök és Thierry Frémaux művészeti igazgató fogadta őket. Eközben a tengerparti sétányon, a Croisette-en - a film férfi főszereplőjének, a hegedűvirtuóz Lajkó Félixnek filmzenéjét hallgatva - óriás kivetítőkön követhette több száz filmrajongó a bevonulási ünnepséget.

Mundruczó Kornél feleségével, valamint a két főszereplővel, Lajkó Félixszel és Tóth Orsival együtt ment fel a lépcsőn. A színésznő ujjatlan, fekete estélyi ruhakölteményét és ékszereit a spanyol-francia Balenciaga divatház tervezte. Őket követte a film másik két szereplője, Monori Lili és Gáspár Sándor, valamint a magyar-német koprodukcióban készült film többi alkotója.
A teremben a már helyüket elfoglaló nézők állva köszöntötték a magyar művészeket, s a feszült csendben zajló vetítés végén is hosszú percekig tapsolva állva köszöntötte a cannes-i közönség a Delta alkotógárdáját, amely szintén állva köszönte meg a meleg fogadtatást.

"Nagyon örültem, hogy a vetítés alatt végig csend és figyelem volt a teremben, és utána úgy tűnt, hogy tetszett a film az embereknek. Nagyon jól éreztem magam és egyértelmű sikerként éltem meg. Nagyon nagy öröm volt számomra, hogy a bemutatón kiderült, ez a színészek filmje, a kamerák (amelyek a fogadtatást élőben közvetítették óriáskivetítőkön) is elsősorban őket követték - mondta a bemutatót követően Mundruczó Kornél az MTI-nek.

A Deltának a cannes-i bemutató volt az első nyilvános vetítése a 39. Magyar Filmszemlét követően. Ennek kapcsán a rendező elmondta: "Az az érzésem, hogy a Deltát a közönség jobban szereti, mint a korábbi filmjeimet, érzelmileg jobban tudnak vele azonosulni és ez nagyon nagy öröm nekem".

A magyar versenyfilmet követően mutatták be Cannes-ban - szintén versenyben - Clint Eastwood Changeling című alkotását Angelina Jolie-val a főszerepben. A múlt század húszas éveiben játszódó történet egy gyermekrablás történetét dolgozza fel. Az Arany Pálma kiosztására és a záróünnepségre vasárnap este kerül sor, a magyar mozikban októbertől látható a Delta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását