2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Évadnyitó a Trafóban

Miként jelenik meg a hagyomány a modern irányzatokban, miben gyökerezik a kortárs, ezek a kérdések állnak a középpontban a Trafó - Kortárs Művészetek Háza új, jövő héten kezdődő évadjában - közölte Turóczy Zsuzsa, a fővárosi intézmény sajtóreferense az MT
2007. szeptember 2. vasárnap 12:30 - Hírextra

A kérdések megválaszolására négynapos Szabadegyetemet rendeznek szeptember 11-én és 12-én, továbbá 17-én és 18-án, az előadók a különböző művészeti ágak képviselői.

Szó lesz a kortárs fogalmáról, a hetvenes-nyolcvanas évek avantgárd művészeti és rockzenei szubkultúráinak mai megjelenéséről, a zenés színházban meglévő tradíciókról, a "múlttudat", a hagyomány kiemelkedő szerepéről a zenében.

A Krétakör új bemutatóját szeptember 7-én láthatja a közönség. A Pestiesti egy divatszínházi előadás, amely a jelmez- és divattervező, Nagy Fruzsina ötletei nyomán, Láng Annamária rendezésében kerül színre. Az alkotásokat színészek mutatják be, ezáltal a divatbemutatók világától eltérőe színészi játékkal telített az előadás, amelyben fellép többek között Bánki Gergely, Csákányi Eszter, Gyabronka József, Katona László, Mucsi Zoltán, Ötvös András, Péterfy Borbála.

A múltidézés témakörét két táncelőadással folytatják. Az amerikai posztmodern nagyasszonyának tartott Trisha Brown Early Works (Korai darabok) című produkciója szeptember 14-én és 15-én látható. A húszéves évfordulóját ünneplő TranzDanz 15 éve bemutatott darabja, az Ideiglenes Cím 21-én és 22-én szerepel műsoron.

A hónap végén két zenei programot tartanak: eddig nem volt ismert a folytatásos opera Magyarországon, a berlini Novoflot azonban létrehozta az "opera-sagát", amelynek két utolsó felvonását Budapesten mutatja be szeptember 28-án és 29-én.

A történet szerint Kommander Kobayashi és négy társa űrutazáson vesz részt, az itt átélt kalandokat ismerheti meg a közönség. A Novoflot minden opera megírására más-más zeneszerzőt kért fel, így a stílus, a témák és a vendégek változnak. A harmadik rész zenéjét Gryllus Samu magyar és Klaus Lang osztrák zeneszerző jegyzi.

A Filharmónia Budapest szervezésében egy holland zenei társulat, a Netherlands Vocal Laboratory mutatkozik be szeptember 30-án a Trafóban, a Cirque Vocal című előadással.

A Trafó teraszán és a Galériában szeptember 7-én nyílik az évad első kiállítása Turbó Kert címmel, amely a romkocsmák, a szabadtéri és kerti szórakozóhelyek létével, kultúrájával foglalkozik.



Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását