2024. április 20. - Tivadar

Szigorodó doppingellenőrzések

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) felszólította a nemzeti doppingellenes szervezeteket, hogy az olimpián részt vevő sportolók hollétével kapcsolatos információikat mostantól az ötkarikás játékok végéig a
2008. május 21. szerda 15:32 - Hírextra
Mindez a Magyar Antidopping Csoport aktuális hírlevelében olvasható. A holléti (whereabouts) információ szolgáltatása, minden, az olimpiai részvételre jelölt sportoló számára szigorú követelmény, melyet legkésőbb július 27-ig naprakészen be kell nyújtani az illetékes nemzetközi szervezeteknek.

A NOB és a WADA felhívása értelmében minden nemzeti szervezetnek (NADO) a pekingi olimpia előtt fokoznia kell doppingellenes tevékenységét, amihez a nemzetközi szervezetektől maximális segítséget kapnak. Ezt a NOB és a WADA közösen garantálja. A vizsgálatok megfelelő koordinálása érdekében felkérik valamennyi NADO-t, hogy mutassa be és küldje el a versenyen történő és a versenyen kívüli doppingellenőrzésekre vonatkozó programját mostantól a játékok végéig. Továbbá a WADA és a NOB kéri azon sportolók névsorát is, akik az ötkarikás játékok kezdete előtt hazai doppingkontrollon estek át. A NOB igényt tart - még a pekingi megérkezést megelőzően - minden, az olimpián induló sportoló ellenőrzésének vizsgálati eredményére.

 Továbbá javasolja a WADA által akkreditált laboratóriumoknak a júniusban és júliusban elvégzett tesztek gyorsított eljárásban történő analízisét, hogy minden Pekingbe érkezőnek előzetesen ismertek legyenek a vizsgálati eredményei.

A NOB kéri azon sportolók névsorát is, akiknél a NADO sikertelen mintavételi eljárást regisztrált a sportoló mulasztása miatt, illetve hiányos, vagy nem megfelelő holléti információt adtak meg az utolsó 18 hónap során. Amennyiben egy nemzeti doppingellenes szervezet szükségesnek látja, hogy országa valamelyik sportolóját a WADA versenyen kívüli kontrollnak vesse alá, ehhez minden lehetőség adott.

A NOB-ajánlásból kitűnik, hogy az olimpián részt vevő sportolók holléti jelentéseiért az országok nemzeti olimpiai bizottságai a felelősek - így Magyarország esetében a MOB - a játékok teljes ideje alatt, előtte és utána, vagyis július 27-től augusztus 24-ig. A holléti információkat nem csak megadni szükséges, de felügyelni, és naprakészen frissíteni is, részletesen megjelölve, hogy a sportoló (csapat) hol lakik, hol edz, illetve versenyez. Az olimpiai időszakban minden sportoló, bármikor doppingellenőrzés alá vonható, az olimpiai falu egész területén, vagy azon kívül is. Ha a nemzeti olimpiai bizottság nem nyújtja be az előírt holléti információt, az súlyos szabályszegésnek minősül.

Szintén nagyon fontos, hogy a megadott adatok pontosak legyenek, és a sportoló adott helyszínen valóban fellelhető legyen. Az a sportoló, aki nem megtalálható, s nem elérhető a doppingellenőrök számára, súlyos szabályszegést követ el. Ha egy sportoló az olimpiai időszakban két különböző alkalommal elérhetetlen, akkor doppingvétséget követ el. A doppingvétség akkor is megállapításra kerül, ha az olimpiai időszakban ugyan csak egy alkalommal nem elérhető, de a játékokat megelőző 18 hónapban már két alkalommal sikertelen mintavételt regisztráltak nála.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását