2024. április 19. - Emma

Parádés szezon az intézetben

Parádés szezon zajlik a moszkvai Magyar KulturálisTudományos és Információs Központban, ahol a Kultúrák közötti párbeszéd évének jegyében teltek az utóbbi hónapok.
2008. május 21. szerda 15:54 - Hírextra
"Most tetőzik minden" - mondta az MTI-nek Kiss Ilona, az intézet igazgatója, aki szerint az elmúlt félév azért volt ilyen sikeres, mert most, egyszerre érik be a különböző területeken végzett kitartó munka.

A kultúrák közötti párbeszéd jegyében zajlott a nagy érdeklődést kiváltó, téli-tavaszi kiállítás-sorozat: Köves Éva festőművész alkotásai a Moszkva-Berlin-Budapest-kört, Hunya Gábor gyűjtő képei a Budapest-Bukarest-Moszkva-perspektívát mutatták be. El Kazovszkij művei a magyar és az orosz kultúrában gyökereznek, miközben ő maga válogatta a roma képzőművészek tárlatának anyagát is.

A program tágan értelmezi a kultúrák közötti dialógust: a rendezvényeken nemcsak a művészeti ágak, műfajok folytattak párbeszédet, hanem például a Budapesti Képzőművészeti Egyetem és a Talinni Design Egyetem közös kiállításán a tradíció és az innováció irányai is. A sorozatot Dmitrij Prigov emlékkiállítása zárja, ahol a szó és a kép egyszerre jelenik meg; a tavaly elhunyt, sokműfajú alkotót Magyarországon is ismerik, festményeit 1991-ben a Ludwig Múzeumban láthatták, számos írása megjelent magyarul.

Nagyon nagy érdeklődéssel fogadták Moszkvában az intézet közreműködésével kiadott könyveket és bemutatóikat, amelyeken rendszerint megjelent a szerző is. Kiss Ilona elmondta: öt év alatt immár 55 magyar mű - esszék, társadalomtudományi művek és kortárs szépirodalmi alkotások - orosz nyelvű kiadásában vállaltak részt. A társadalomtudományok terén külön említést érdemel Kornai János könyve, a kortárs művek közül nemrég jelent meg Esterházy Péter Harmonia caelestis című regénye, s ősszel kerül a boltokba a Javított kiadás, de már előkészületben van Szilágyi Ákos, Lengyel László, Gombár Csaba és Tölgyessy Péter közös kötete is.

A kiállítások megnyitóit és a könyvbemutatókat az intézet hagyományainak megfelelően koncert követi, amely műfajában, hangulatában vagy a darabválasztásban illeszkedik a főprogramhoz.
A szezon végén a zene főszerepet kap: az intézet szervezésében kerül sor Kodály Zoltán Psalmus Hungaricus című művének bemutatására - a Liszt Ferenc Zeneakadémia kórusa és a Moszkvai Csajkovszkij Konzervatórium zenekara adja elő a Konzervatórium nagytermében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását