2024. április 20. - Tivadar

Fellépés az iskolai agresszió ellen

A jövő héten a Fővárosi Közgyűlés elé kerül az iskolai agresszió visszaszorítására készült szakmai javaslat és az intézkedési terv, valamint a tanárok munkáját segítő módszertani kézikönyv, amelyet minden fővárosi iskola megkap - közölte Demszky Gábor sze
2008. május 21. szerda 17:57 - Hírextra
Rámutatva arra, hogy az iskolai agresszió napjainkban világjelenség, a főpolgármester elmondta, hogy az ellen nem a büntethetőségi korhatár leszállításával, nem is a tanuló iskolai kitiltásával kell fellépni.

A főváros által felkért szakértők vizsgálati anyagára utalva megjegyezte, hogy az iskolai agresszivitás hátterében jórészt a szegénység, a zilált családi háttér, a kirekesztettség húzódik meg. A probléma kriminalizálásával viszont csak azt lehetne elérni, hogy sok fiatal a börtönökben szocializálódna, s ez még rosszabb lenne.

Demszky Gábor szerint a probléma visszaszorításával fontos szerep jut a társadalmi tudatformálás, az erőszakellenesség eszméjének és gyakorlatának támogatására, és fejlesztésre szorul az iskolák külső kapcsolatrendszere a civil szervezetek és a rendőrség irányába.

Szorgalmazni kívánják a pedagógusok továbbképzését, a cél az, hogy legalább 10 százalékuk alkalmas legyen a tanulói, a tanári és a szülői agresszivitásból fakadó konfliktusok kezelésére. Fontos az is, hogy az iskolák vezetése következetesebben, határozottabban lépjen fel az iskolai agresszivitás ellen. Célszerű, ha a tanórán kívüli elfoglaltságok keretében erősítik "a mi" érzést, az összetartozást, például a sport, a kórus, az iskolai póló vagy az iskolai újság, rádió segítségével.
Ranschburg Jenő professzor a fővárosi szakértői bizottság vezetőjeként szólt arról is, hogy az iskolán belüli agresszivitás teljesen soha nem szüntethető meg. Fontos azonban, hogy az ellen pedagógiai-pszichológiai módszerekkel küzdjenek. E jelenség visszaszorításához eszközt kell adni a pedagógusoknak, illetve időt kell biztosítani a személyiség alakítására.

Germánné Vastag Györgyi, a Fővárosi Közgyűlés oktatási bizottságának szocialista elnöke úgy vélte, hogy sok jó módszerrel rendelkeznek a pedagógusok az iskolai agresszió visszaszorításához. Problémaként említette, hogy ez idáig nem voltak ismertek minden iskolában, illetve minden pedagógus előtt ezek az eszközök, amelyeket a módszertani kézikönyv tartalmaz majd.

John Emese, az oktatási bizottság szabad demokrata alelnöke a pedagógusok és az iskolafenntartók kiemelt feladataként említette, hogy a diákokat minél tovább az oktatási rendszerben kell tartani, s lehetőleg nem magántanulóként. Úgy vélte, hogy az iskolai agresszió során az elkövetők gyakorlatilag ugyanolyan áldozatok, mint azok, akiket valamilyen fizikai atrocitás ér. Az intézkedési terv kapcsán kiemelte az intézmények komplex fejlesztésének fontosságát, valamint a civil szervezetek bevonásának jelentőségét.

Demszky Gábor bejelentette: a városvezetés úgy döntött, hogy a tájékoztatónak helyet adó Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Intézet a jövőben Mérei Ferenc nevét viselje, aki a múlt század egyik legjelentősebb pszichológusaként "behozta a nemzetközi tudományt Budapestre".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását