2024. április 26. - Ervin

Dinónyomokat találtak

Tizenegy hosszúnyakú szauropodából álló csorda trappolt végig a mai Jemen sáros partjain 150 millió évvel ezelőtt. Megkövesedett csapásuk az Arab-félszigeten talált első dinoszaurusznyom.
2008. május 21. szerda 17:49 - Hírextra
A szauropodák, a "gyíklábúak" a Föld történetének valaha élt legnagyobb szárazföldi állatai, négy lábon járó növényevők voltak. Súlyos törzsükből hosszú nyak eredt, amely kis fejben végződött. Zsiráfnyakuk jóvoltából elérték a magas fák legízletesebb felső leveleit is. Pecekforma elülső fogaikat gereblyeként használva szedték össze a leveleket az ágakról, majd tompa végű hátsó fogaikkal őrölték péppé. 225 millió évvel ezelőtt jelentek meg bolygónkon, s 65 millió évvel ezelőtt tűntek el a Föld színéről.

"A legjobb az a dologban, hogy többé-kevésbé kitöltöttünk egy fehér foltot a dinoszauruszok térképén" - mondta Anne Schulp, a Maastrichti Egyetem paleontológusa, aki a PLoS ONE, a Public Library of Science (PLoS) nonprofit szervezet internetes tudományos folyóiratán számolt be szerdán a felfedezésről. Tíz évvel ezelőttig az Arab-félszigeten még dinoszauruszcsontok sem kerültek elő, ám most végre sikerült felfedezni dinók lábnyomait.

A 150 millió évesre becsült lábnyomok tanúsága szerint a dinoszauruszok egyenletes sebességgel haladtak a folyóparton, feltehetően élelem után kutatva. A lábnyomok mérete 43 és 70 centiméter között ingadozik, s az állatok hatalmas, 2,5 méteres lépésekkel haladtak előre.
"A nyomokban az az izgalmas, hogy általuk megmondhatjuk, mit is műveltek egykori tulajdonosaik. Így egy kis életet lehelhetünk az őskövületekbe" - mondta a paleontológus.

A kutatók először egy hatalmas ornithopoda - két lábon járó növényevő dinoszaurusz - nyomaira bukkantak, majd később leltek rá a ra szauropoda nyomára. Anne Shulp és jemeni kollégája elemezte az egyik lábnyomon az ujjak alakját és megmérte ezeknek egymáshoz viszonyított szögét, s így azonosította a két lábon járó lényt, mint ornithopodát.

A továbbiakban a lábnyomok méretét, alakját, s a köztük lévő távolság alapján határozták meg az állatok súlyát, haladási sebességét, valamint a szauropodacsorda egyéb jellemzőit.
A csordát összesen 11 - kisebb és nagyobb dinoszaurusz alkotta. A lépéshossz és a lábnyomok sajátossága alapján megállapítható, hogy a fiatalok kissé gyorsabban lépdeltek, az idősebbek pedig egy kicsit lassabban, megfontoltabban, a csorda viszont egyenletesen haladt, ami a kutató szerint érdekes tanúságokkal szolgálhat a szauropodák "szociális" viselkedéséről.

"Ki szeretnénk deríteni, hogy mikor és hol élhettek ezek a dinoszauruszok, s arra is kíváncsiak vagyunk, hogy eloszlásuk hogyan változott az idők folyamán, miért váltotta egyik faj a másikat, vagy miért vándoroltak egyik helyről a másikra" - sorolta Anne Schulp.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását