2024. május 12. - Pongrác

Az ombudsman a főbíróhoz fordult

Szabó Máté általános ombudsman Lomnici Zoltán főbíróhoz fordult az Országos Igazságszolgáltatási Tanács szolgálati titokköri jegyzékének módosítása érdekében, mert álláspontja szerint a jegyzék nem felel meg a titoktörvénynek és az alkotmánybírósági határ
2008. május 21. szerda 20:07 - Hírextra

"Fel sem merülhet a szolgálati titoksértés gyanúja, ha egy dokumentumot - a szigorú tartalmi és formai előírásokat betartva – nem minősítettek titkosnak" - fogalmaz adatvédelmi biztost helyettesítő jogkörében eljárva Szabó Máté az MTI-hez szerdán eljuttatott "Nincsen titok minősítés nélkül" című közleményében.

Az ügy előzménye a Komárom-Esztergom Megyei Bíróság január 22-én közzétett sajtóközleménye volt, amely arról tájékoztatott, hogy a bíróság elnöke a Központi Nyomozó Főügyésznél feljelentést tett egy, a HVG című hetilap idei második számában megjelent cikk miatt.

A bírósági közlemény utal arra, hogy a cikkírónak, valamint a cikk alapjául szolgáló tanulmány szerzőjének, Fleck Zoltán jogszociológusnak számot kell adnia arról, hogy "szolgálati titoknak minősülő adatokhoz miként jutottak hozzá".

A bírósági közlemény az Országos Igazságszolgáltatási Tanács szolgálati titokköri jegyzékre hivatkozott. A bíróságok szolgálati titokköri jegyzékéről szóló tájékoztatás szerint ugyanis szolgálati titokkörbe tartozik többek között a bírósági vezetők kinevezésére vonatkozó dokumentáció, valamint a bírák fegyelmi ügyeivel kapcsolatban keletkezett iratok. A HVG kifogásolt cikke pedig a megyei bíróság elnökének kinevezésével és fegyelmi ügyekkel kapcsolatos adatokat, megállapításokat tartalmaz.

A jogszociológus panasza nyomán indult ombudsmani vizsgálat megállapítja, "hogy az Országos Igazságszolgáltatási Tanács szolgálati titokköri jegyzéke nincs összhangban a hatályos titoktörvénnyel és az Alkotmánybíróság határozatával, ezért felkérte dr. Lomnici Zoltánt, a Testület elnökét, hogy annak módosításáról intézkedjék".

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását