2024. május 2. - Zsigmond

Nem vitáznak Tibetről

Nem támogatta az Országgyűlés külügyi bizottsága a Tibetről szóló határozati javaslat általános vitára való alkalmasságát keddi ülésén. A testület 10 igen, 9 nem szavazattal, 1 tartózkodással utasította el a javaslatot.
2008. május 20. kedd 16:49 - Hírextra

A Tibetről szóló határozati javaslatot Balog Zoltán (Fidesz), Semjén Zsolt (KDNP), Fodor Gábor (SZDSZ) és Herényi Károly (MDF)) nyújtotta be. A javaslat felszólítja a Kínai Népköztársaságot, hogy tartsa tiszteletben a nemzetközileg elismert emberi jogokat, illetve támogassa a nemzetközi fórumokon a tárgyalások megkezdését Kína és a dalai láma között Tibet új státuszának meghatározásáért.

A bizottsági vitában Horváthné Fekszi Márta, a Külügyminisztérium államtitkára elmondta, Kínában háromnapos nemzeti gyász van a közelmúltbeli földrengés miatt, így a javaslat pillanatnyilag nem időszerű. Az államtitkár ugyanakkor hozzátette, nem gondolja, hogy az Országgyűlésnek ne kellene ezzel a kérdéssel foglalkoznia.

Németh Zsolt fideszes bizottsági elnök erre reagálva azt mondta, nem volt még arra példa, hogy olyan emberi jogi ügyben, mint amilyen a tibeti, ne egyhangúlag támogatnának egy javaslatot.
Elfogadhatatlan, ami Tibetben történt. Pozitív, előremutató, a párbeszédet szolgáló határozati javaslatra van szükség - hangsúlyozta Németh Zsolt.

Az MSZP nevében hozzászóló Szabó Vilmos közölte: a szocialista párt egyetért a kormánnyal és nem támogatja a javaslatot.

Kovács Kálmán (SZDSZ) szerint a javaslat támogatható. A képviselő kompromisszumként azt indítványozta, kerüljön bele az együttérzés kifejezése a Kínát ért természeti katasztrófa miatt, ugyanakkor a kínai politikai nyitás szorgalmazása is.

Ezek után a külügyi bizottság 10 igen, 9 nem szavazattal, 1 tartózkodással utasította el a javaslat általános vitára való alkalmasságát.

A testület tárgyalt Révész Máriusz (Fidesz) és Alföldi Albert (MSZP) önálló indítványáról is, mellyel a képviselők azt kezdeményezték, hogy a magyar igazolvánnyal rendelkező szerbiai és ukrajnai magyaroknak ne kelljen meghívólevelet igényelniük magyarországi vízumuk kiállításához.
Az erről szóló vitában Horváthné Fekszi Márta és Gémesi Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal szakállamtitkára úgy foglalt állást, hogy a javaslat nem támogatható, mert egyrészt a vízumigénylés az Európai Unióban nem nemzeti hatáskör, másrészt a szerbiai és ukrajnai magyarok többsége ma is díjmentesen kap magyarországi vízumot.

A bizottság 9 igen, 10 nem szavazattal és 1 tartózkodással elutasította az önálló képviselői indítvány tárgysorozatba vételét.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását