2024. május 18. - Erik, Alexandra

Megállapodás születhet a BKV és a sztrájkbizottság között

Megállapodás születhet a BKV vezetősége és a sztrájkbizottság között másfél héten belül - jelentette be Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője a felek közötti keddi tárgyalás után. A tárgyalás szerdán délelőtt folytatódik.
2008. május 20. kedd 16:08 - Hírextra

A szóvivő elmondta: a BKV vezetősége által a sztrájkbizottság javaslatcsomagjára adott válaszból az tűnik ki, hogy akár másfél héten belül közös nevezőre juthatnak a felek a szakszervezeti követeléseket illetően.

Hozzátette, hogy kérdéses még a fővárosi és az állami garanciavállalás a BKV gazdasági helyzetének rendezésére, amely nélkül nem születhet meg a megállapodás.

A május 27-től kilátásba helyezett, többnapos munkabeszüntetés elkerülése érdekében a munkáltatónak vállalnia kellene, hogy eláll a tervezett létszámleépítéstől, a szakszervezetekkel közösen feltárja a cég működési problémáinak valós okait. Kidolgozza a vállalat rövid, közép és hosszú távú programját az érdekképviseletek bevonásával, 2012-ig nem ad el telephelyeket és nem ad bérbe buszvonalakat. Továbbá a cég az üzleti tervét a szakszervezetek bevonásával készíti elő és ajánlja jóváhagyásra a Fővárosi Közgyűlésnek, valamint a BKV Zrt. vezetősége a kollektív szerződés érvényességét 2012. június 30-ig meghosszabbítja.

A BKV vezetősége a keddi tárgyalásra elkészítette a szakszervezetek megállapodás-tervezetének módosított, a menedzsment számára is vállalható változatát.

Eszerint a cég vállalná, hogy visszavonja a csoportos létszámleépítést, a 2009-re kialakítandó paraméterkönyvet a szakszervezetek bevonásával készítik el, terjesztik be, azonnal elkezdenék a cég működési feltételeinek felülvizsgálatát, például a munkakörülmények javítása érdekében, és közösen kidolgoznák a cég rövid-, közép- és hosszú távú stratégiáját.

A társaság vállalná továbbá, hogy a mindenkori üzleti tervet a kollektív szerződésben meghatározottak szerint a szakszervezetek bevonásával alakítanák ki. A cég cserébe azt kéri, hogy a sztrájkbizottság vonja vissza sztrájkfenyegetését.

A tárgyalás szerdán délelőtt folytatódik.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását