2024. május 2. - Zsigmond

Esélyegyenlőség a közoktatásban (2. rész)

Révész Máriusz (Fidesz) szerint alkotmánybírósági fiaskó sorsára juthat a törvény ha benne marad az, hogy az oktatási hivatalok az önkormányzatok, illetve egyházi iskolák felvételi szándéka ellenére odairányíthatnak gyermekeket.
2008. május 20. kedd 08:23 - Hírextra

Tatai-Tóth András (MSZP) azzal érvelt, hogy az önkormányzatok sértenek alkotmányos alapjogot, ha nem tudják biztosítani gyermekek iskolába járását és ilyenkor az államnak kell lépnie.

Hoffmann Rózsa (KDNP) az előzetes természetbeni juttatást bírálta az óvodáskorúak esetében, mivel álláspontja szerint a gyermekek előzetes ellátása tornacipővel, ruhával nem ösztönözné, hogy a hátrányos helyzetű családok minél előbb óvodába vigyék gyermekeiket.

Révész Máriusz közölte: az ellen nem lenne kifogásuk hogy a beíratás után a szülők döntsék el, pénzbeli vagy természetbeni juttatást választanak.

Tatai-Tóth András ezt az adott helyzeteket legjobban ismerő helyi önkormányzatokra bízná.
Arató Gergely államtitkár - a vitában elhangzottakra reagálva - üdvözölte, hogy a képviselők valamennyien egyetértenek a hátrányos helyzetű gyermekek óvodába járatásával, ha a részleteket illetően vannak is viták.

Az államtitkár közölte: inkább az önkormányzatokra bízná a pénzbeli és természetbeni támogatás közötti választást.

Arató Gergely nem zárná ki a hátrányos helyzetű családok óvodás gyermekeinek előzetes támogatását - de egyetértve Hoffmann Rózsával - csak szigorú feltételek mellett.
Az államtitkár szerint struccpolitika lenne, ha a törvény nem foglalkozna azokkal az önkormányzatokkal, amelyek valamilyen okból nem biztosítják az iskola működését.

Az elnöklő Mandur László lezárta a részletes vitát, a módosító javaslatokról várhatóan következő ülésén határoz a Ház.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását