2024. május 3. - Tímea, Irma

Egyre ellenállóbbak az influenzavírusok

A szezonális influenza vírusai világszerte kifejlesztik azt a képességüket, amellyel elkerülhetik az ellenük bevetett szereket - közölték szakértők. Európában a legrosszabb a helyzet az influenzatörzsek vírusellenes szerekkel szembeni ellenállóvá válását
2008. május 20. kedd 19:12 - Hírextra

"Jelentős arányban figyeltek meg ellenálló vírusokat Európában ezen a télen" - mondta Bruno Lina, a lyoni Claude Bernard Egyetem munkatársa.

Az ellenállóképesség különbözőképpen fejlődik ki törzsenként is. A H1N1 típusba tartozó influenza vírustörzsek egynegyede rezisztens Európában, 11 százaléka az Egyesült Államokban, ám a H3N2 és a B vírusok között kisebb ez az arány.

A kutatási eredmények azt jelzik, hogy az influenzavírusok változékonysága, gyors mutációs képessége még az eddig feltételezettnél is nagyobb. A szakértők attól tartanak, hogy az influenzaellenes szerek hatástalanná válnak egy új törzs megjelenése, vagy egy nagyobb méretű járvány, esetleg világjárvány kialakulásának idejére.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Egyesült Államok Betegség Ellenőrzési és Megelőzési Központja (CDC) évente gyűjt mintákat az aktuálisan megjelenő influenzavírusokból, majd ellenőrzi a jelenleg rendelkezésre álló vírusellenes szerek hatékonyságát. Ma az amantadin, rimantadin, a Tamiflu (oseltamivir) és a Relenza (zanamivir) elnevezésű szerek érhetők el.

A 2007-2008-as influenzaszezonban igen gyorsan változtak a vírusok, mondta Lina. "Európában 10 százalék körüli rezisztenciával kezdtük a szezont, idén áprilisra pedig már a tesztelt vírusok 25 százaléka ellenállónak bizonyult a Tamifluval szemben."

Az amerikai vírusok a 2005-2006-os szezonban fejlesztették ki hirtelen ellenállóképességüket a korábban használatos amantadin és rimantadin vírusellenes szerekkel szemben - mondta Larisa Gubareva, a CDC munkatársa. 2006-ban ezért a CDC azt javasolta, ezeket a szereket ne használják többé.

Az oszeltamivir hatóanyagú Tamiflu és a zanamivir hatóanyagú Relenza újabban kifejlesztett szer. A Tamiflu alkalmas a fertőzés megelőzésére, és hatásos az influenza tünetei ellen is, ám most már ezzel a szerrel szemben is tapasztaltak rezisztenciát.

Lina csoportja 2600-nál több influenzavírus-mintát tesztelt Európában, és ellenállóképességük kifejlesztésében érthetetlen vonásokat tapasztalt. Franciaországban például Párizsban 54 százalékos volt a Tamifluval szembeni rezisztencia, míg az ország délkeleti részében csak 29 százalék.

A páciensek egyébként ugyanazokat a tüneteket mutatják az ellenálló és a nem rezisztens vírussal való megfertőződés esetében is.

Európában a H1N1 vírusok a legellenállóbbak és az Egyesült Államokban, Kanadában, valamint Mexikóban is gyorsan fejlesztik ki rezisztenciájukat. 18 amerikai államban 43 tesztelt mintából tizenöt rezisztens vírust mutattak ki, Kanadában 13 tartományból kilencben találtak ellenálló influenzavírust.

A H3N2 és a B típusú influenzavírusoknak viszont csak 6 százaléka mutatott rezisztenciát a Tamifluval szemben.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását