2024. május 2. - Zsigmond

Orgonakoncert a Müpában

Fassang László Liszt-díjas orgonaművész ad koncertet csütörtökön a Művészetek Palotájában, az esten Joseph Jongen Symphonie concertante című, minden idők egyik legnagyobb szabású orgonára és zenekarra írt művét is megszólaltatja az Óbudai Danubia Zenekar
2008. május 13. kedd 09:03 - Hírextra

Tóth Anna projektfelelős az MTI-nek elmondta, hogy a belga szerző művének előadása mérföldkő egy orgonista életében. A darab történetéről kifejtette: a 19. és 20. század fordulóján sokan - köztük Richard Strauss - úgy vélték, hogy zenei életet meg kell reformálni és koncerteket nemcsak hangversenytermekben érdemes rendezni.

Radman Wanamaker dúsgazdag amerikai üzletember ezt a gyakorlatban meg is valósította: 1911-ben az akkori mércével monumentális orgonát építtetett philadelphiai áruházába. A hangszert 15 évvel később felújíttatta és az alkalomra és Joseph Jorgentől grandiózus művet is rendelt. A 1926-ban írt alkotást végül két évvel később mutatták csak be Brüsszelben, és minden idők egyik legnagyobb szabású orgonára és zenekarra írt művének nevezték.

Az est Bach és Maurice Duruflé toccatáival keretezte első részben több stílus és zenei szemlélet találkozik. Wagner egyik legismertebb dallama, a Zarándokkórus a Tannha:user című operából pedig Liszt Ferenc ritkán hallható átdolgozásában hangzik el - közölte Tóth Anna.

A koncert előtt egyébként úja megszólal a víziorgona. Fassang László az előcsarnokban kiállított ókori instrumentumon játszik a római császárság korát idéző muzsikát a Musica Historica együttes közreműködésével, csaknem kétezer évvel ezelőtti hangulatot idézve a Művészetek Palotájában.

Fassang László nemzetközi hírnevét a világ két legrangosabb orgonaversenyén alapozta meg: Calgaryban az improvizáció aranymedálját nyerte el 2002-ben, Chartres-ban pedig a nagydíjat és a közönségdíjat szerezte meg 2004-ben.

Zeneakadémiai tanulmányai után a párizsi Conservatoire-ban, a Notre-Dame orgonistája, Olivier Latry osztályában képezte tovább magát, közben 2000-ben Japánban a sapporói hangversenyterem orgonistája volt. Szakértőként részt vett a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem orgonájának építésében, és 2006-tól a Művészetek Palotája orgonakoncertjeinek művészeti vezetője.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását