2024. április 26. - Ervin

Otthonokat rombolhat le az M6-os

A Tolna megyei Nagymányokon és Váralján élők otthonainak védelmében kezdeményez népszavazást a harkányi Zöld Forrás Környezetvédelmi Egyesület a térségben tervezett bányák nyitása ellen - közölte a szervezet bányászati szakértője az MTI-vel hétfőn.
2008. május 19. hétfő 17:30 - Hírextra
"Számításaink szerint a termeléssel járó robbantások okozta szeizmikus rezgések 1118 méteren belül kárt okoznak az épületekben. A bányák működése több száz ház épségét veszélyeztetné a két Tolna megyei településen" - mondta Ranga János.

Beszámolt arról, hogy három különböző vállalkozás Nagymányok mellett szénbánya és mészkőbánya, Váralján pedig újabb mészkőbánya nyitását szeretné elérni, a beruházások mindkét falut érintenék. A első két projektnek folyamatban van az előzetes környezetvédelmi, illetve környezethasználati engedélyezési eljárása, a harmadik egyelőre elképzelés szintjén létezik.
Ranga János hozzátette: a nagymányoki szénbányából külszíni fejtéssel évente 100 ezer tonna szenet termelnének ki, a mészkőbányából másfél millió tonna követ, utóbbit feltehetően a közeli M6-M60-as autópálya építéséhez használnák fel.

Megjegyezte, hogy véleménye szerint a szénbánya nyitásának komoly akadálya a szén gyenge minősége és magas kéntartalma. Emiatt kitermelése gazdaságtalan, felhasználási lehetőségei korlátozottak. Az egyesület ennek ellenére szorgalmazza a népszavazást, hogy elérje, senki, semmilyen körülmények között ne okozhasson kárt az ott élőknek, és ne károsítsa a térség élővilágát sem.

A Tolnai Népújság hétfőn adott hírt arról, hogy a Zöld Forrás Környezetvédelmi Egyesület népszavazás kiírását kezdeményezte a létesítmények ellen. Nagymányok polgármestere a kezdeményezésre úgy reagált, hogy ha nem nyithatnak meg a bányák, a falunak új költségvetést kell készítenie, és be kell zárnia az iskolát.

Ranga János az MTI-nek elmondta: az illetékes jegyzőknek pénteken adták át az aláírásgyűjtő íveket hitelesítésre, és reményeik szerint június közepétől már gyűjthetik a támogatók aláírásait.
A polgármester kijelentésével kapcsolatban annyit jegyzett meg, hogy az esetleges bányászatból származó helyi bevételek nem hiányozhatnak a települések költségvetéséből, mert azokat még be sem lehetett tervezni. Az első bányanyitásra ugyanis legkorábban 2009-ben nyílna lehetőség.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását