2024. április 25. - Márk

Drágul a benzin az USA-ban

Az üzemanyag drágulása nemcsak az autósoknak okoz fejfájást a tengerentúlon, hanem azoknak a benzinkutasoknak is, akik a 4 dollárnál többe kerülő benzint nem tudják eladni.
2008. május 19. hétfő 09:30 - Hírextra
Meredeken kúsznak fölfelé az üzemanyagárak az Egyesült Államokban, sok városban már a legolcsóbb, 87-es oktánszámú benzin is drágább, mint 4 dollár gallononként (ez 167 forintos literenkénti árnak felel meg). Emiatt azonban nemcsak az autósok, hanem a benzinkutasok is aggódnak.

Legalábbis azok a kisvállalkozók, akik még régi, békebeli kutakat üzemeltetnek. Ezeket a mechanikus számlálóval felszerelt, pörgő számjegyes berendezéseket ugyanis maximális 3,99 dollár/gallonos árra kalibrálták, nem lehet rajtuk magasabb árat beállítani.

A virginiai Fauquier megyében az állami felügyelet már hónapokkal ezelőtt bezáratott több olyan régimódi kutat, ahol gázolajat mértek. A dízel ára már akkor túllépte a 4 dollárt. Sok benzines kutat is bezárás fenyeget: a jelenleg 3,75 dollár/gallonos üzemanyag ára vészesen emelkedik. A szóban forgó vállalkozóknak nincs pénzük arra, hogy több tízezer dolláros beruházással új kutakat vásároljanak.

Az amerikai fővárosban szinte minden kút digitális kijelzős, és lehet hitelkártyával fizetni. Washingtontól alig 60 mérföldre nyugatra azonban már előfordulnak olyan kisebb helységek, ahol ma már retrónak számító berendezések működnek. Az 1940-es évek végén, az 50-es évek elején gyártott kutak számlálóiba nem építettek be elegendő számjegyet, a tervezőknek nyilvánvalóan eszükbe sem jutott, hogy a kőolaj hordónkénti ára valaha 125 dollárra emelkedhet.

Az Egyesült Államokban üzemelő 170 ezer benzinkútból körülbelül 8500 mechanikus számlálós, többségük eldugott vidéki településeken üzemel. A virginiai és marylandi hatóságokat azonban nem hatják meg az archaikus berendezések, 4 dollár felett könyörtelenül bezáratják a pontatlanná váló kutakat.

Egyes régi kutak még kisebb értékre, maximálisan 2,99 dollárra voltak tervezve. Egy ilyen berendezés tulajdonosa Virginiában korábban kitalálta, hogy féláron számlál, majd az összeget megszorozza kettővel. Külön felirat figyelmeztette az autósokat a "trükkre". A dolog egy ideig működött, de aztán a hatóságok büntetést szabtak ki. Némely 2,99-es kutat egy néhány száz dolláros szerkezettel alkalmassá tettek arra, hogy 3,99-ig mérjen, de ma már ez is kevésnek bizonyul. Így a drága digitális kútra való átállás vagy a bezárás között választhatnak a kisvállalkozók.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását