2024. május 10. - Ármin, Pálma

A családok kettős tragédiája

Pi Kajvej (Bi Kaiwei) és felesége, Mejlin (Meilin) kislányuk születése után csatlakoztak az egykeprogramhoz, számukra - akárcsak sok más kínai család számára - a földrengés tragédiája kétszeresen kegyetlen. A hatodikosztályos, kiváló tanuló Jüehszing (Yue
2008. május 19. hétfő 23:42 - Hírextra

A földrengés több mint 22 ezer halálos áldozatának többsége iskolás volt. Közel 6900 tanterem omlott össze.

A földrengés következtében legsúlyosabb károkat szenvedett Szecsuán (Sichuan) tartomány székhelyétől, Csengtutól (Chengdu) két órányira fekvő Vufu faluban a meghalt gyermekek többsége egyke volt: szüleik a 1970 évek végén a túlnépesedés megakadályozása, a jobb oktatás és egészségügyi ellátás érdekében meghirdetett egykepolitika jegyében mondtak le a többszöri gyermekáldásról.

A kormány szerint az egykepolitikával 400 millió születést sikerült megakadályozni, a program ellenzői szerint viszont nőtt az erőltetett abortuszok és sterilizálások száma, és veszélyesen felborult a nemek közötti egyensúly, miután a Peking által megszabott kvótarendszerben a hagyományok szellemében a családok rendszerint a leánygyermeket vetetik el.

Az ellenkezés hatására Peking kénytelen volt engedni, és sok falusi családnak engedélyezték, hogy megtartsa második gyermekét, ha az elsőszülött lány volt.

Pi elmondta: szóba sem jöhet, hogy új családjuk legyen, saját gyermek vagy örökbefogadás révén. - "Harminchét éves vagyok, a kislányom 13 volt. Ha még egyszer próbálkoznék, ötvenéves lennék, mire ide eljutnánk" - mondja.

A gyermeküket katasztrófákban elveszített szülőknek gyakran van bűntudatuk, úgy érzik, hogy nem tettek meg mindent a védelmük érdekében - mondta Si Csan-piao (Shi Zhanbiao), a pszichológia professzora. "Azt hiszik, hogyha aznap nem küldik iskolába a gyermeküket, megmenthették volna az életüket" - mondta a tudós, aki a Kínai Tudományos Akadémia kutatója.

A veszteséget sokkal súlyosabban élik meg azok, akiknek nincs másik gyermekük, akit szeressenek és akiről gondoskodjanak" - tette hozzá a pszichológus, aki szerint Kínában ez azért is különös gondot jelent, mert a gyermekektől elvárják, hogy gondoskodjanak a szüleikről.

"Aggódnak a jövőjük miatt, mert az életük végén nem lesz, akihez tartozzanak" - így Si.

A vufui szülők hivatalosan is feljelentést akarnak tenni az iskolák építésében szerintük tapasztalt korrupció és hanyagság miatt. Elmondásuk szerint az illetékesek a földmozgásoknak ellenálló földszintes iskolákból korszerű külsejű, ám kevéssé biztonságos épületekbe költöztették a diákokat.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását