2024. április 27. - Zita

Elhangzik Beethoven kismartoni miséje is

Beethoven Esterházy "Fényes" Miklós herceg megrendelésére írt C-dúr miséje is elhangzik az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus idei utolsó bérleti estjén, amelyet kedden tartanak a Művészetek Palotájában. A koncerten hirdetik meg a következő évad programját
2008. május 18. vasárnap 18:47 - Hírextra

A C-dúr mise, amelyet Esterházy "Fényes" Miklós leányának születésnapjára komponáltatott, 1807. szeptember 13-án hangzott el először a kismartoni (ma Eisenstadt) rezidencia templomában.

A művel kapcsolatban több legenda is kering. Ezek egyike szerint a C-dúr mise elhangzása után a herceg így fordult a szerzőhöz: "Mit művelt már megint?" Bár a zenetudományi kutatások szerint a jelenetet így nem játszódhatott le, annyi bizonyos, hogy Beethoven több szokatlan megoldást, újítást alkalmazott a komponálás során, amely meglephette a mise hallgatóit.

A szoprán szólókat a keddi koncerten a Berlinben élő Korondi Anna, a tenort Kálmán László, a basszust Cser Krisztián, az alt szólamot pedig Németh Judit tolmácsolja.

"A C-dúr misében egy kicsit jobb kedvvel énekelek, mint a Missa Solemnisben" - jegyezte meg Németh Judit, aki szerint a Missa hatalmas alkotás, de nyomasztóan nagy kompozíció. "Túl tömör, rendkívül kötött, az énekesnek nem ad egy pillanatnyi szabadságot sem. Nincs megnyugvás, néha még a közönségből is megemlítik, hogy a végére elfáradtak a hallgatásában. A C-dúr mise számomra befogadhatóbb, jobban tagolt. Örömteli véletlen, hogy a nyáron Martonvásáron is műsoron lesz, ide is felkértek" - tette hozzá az énekesnő.

A C-dúr mise keletkezésekor Felix Mendelssohn Bartholdy mindössze kétéves volt, Vashegyi György mégis Beethoven kortársaként kezeli, amikor a keddi hangversenyre tőle választott két másik egyházi darabot.

Az egyik Luther Márton szövegére íródott: "Adj nekünk békét kegyesen" kezdődik a vers, amely mintha folytatná a C-dúr mise békéért könyörgő fináléját. A másik pedig a 42. zsoltár szövegét használja, ennek himnikus hangvétele is illik Beethoven alkotásához - mutatott rá az együttesek vezetője, hozzátéve, hogy ebben a koncertrészben Szigetvári Dávid és Benko Pál is szólót énekel.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását