2024. április 24. - György

A bajnokság ünneplése

A Bayern München bajnokságát ünnepelte, s a minden idők legjobb német kapusának tartott Oliver Kahnt, valamint a "sikeredzőt", a svájci válogatott élére kerülő Ottmar Hitzfeldet búcsúztatta a hét végén München, s Németország is.
2008. május 18. vasárnap 16:53 - Pietsch Lajos

A bajor főváros főterén, a Marienplatzon csaknem negyven ezren gyűltek össze a csapat vasárnap hajnalig tartó ünneplésére. A fesztivál már a második felvonást jelentette az Allianz Arenában néhány órával korábban a Hertha fölött aratott 4-1-es győzelem - és egyben a bajnoki cím - megünneplése után.

A klub történetében a Bayern huszonegyedik bajnoki címét szerezte, a mostani ünnep hangulata azonban elsősorban Kahn búcsúztatása miatt minden korábbit felülmúlt. A 38 esztendős kapuvédőt külön köszöntötte Horst Köhler államfő, Angela Merkel kancellár, Wolfgang Scha:uble belügyminiszter, Theo Zwanziger, a Német Labdarúgó Szövetség elnöke és nem utolsósorban a fő vetélytárs, Jens Lehmann, aki 2006-ban kiszorította őt a válogatottból. Lehmann azt üzente Kahnnak, hogy minden rivalizálás ellenére csodálta fanatizmusát.

Szakértők egyetértettek abban, hogy Oliver Kahn - minden ellentmondása és agresszivitása ellenére - a német labdarúgás egyik legnagyobb egyénisége volt. Húszéves Bundesliga-karrierje során többször sértette - s támadta meg tettlegesen is - az ellenfelet, számtalanszor vonta magára a közönség és a játékvezetők haragját, egy valamit azonban soha nem lehetett kétségbe vonni. A "Titán" - ahogy elnevezték őt - mindig, minden idegszálával győzni akart, s győzni akarásával állandó példát mutatott. Sport- és életfilozófiájává vált, hogy minden egyes mérkőzésen az előzőnél többet, jobbat kell nyújtani, s Kahn ennek szellemében határtalan szenvedéllyel és fanatizmussal cselekedett. Hozzá hasonló, állandó győzelemre törekvő, igazi személyiség a szakírók szerint még nem volt a Bundesligában. Aki - mint Angela Merkel kancellár is írta - hiányozni fog a német labdarúgásban.

Oliver Kahn nyolc bajnoki címmel, hat német kupagyőzelemmel, húsz év alatt 557 Bundesliga-mérkőzéssel és 86 válogatottsággal fejezte be aktív labdarúgói pályafutását. A Bayern Münchennel nyert Bajnokok Ligáját, UEFA Kupát, pályafutása során csak egy valami nem sikerült, mégpedig a világbajnoki cím megszerzése. Pedig hat évvel ezelőtt Japánban valósággal "bevédte" csapatát a döntőbe, ahol azután Brazília, illetve Ronaldo két vállra fektette őt. Németország a döntőben Kahn hibája miatt is vesztett, s a vereség után egész Németország sajnálta és még inkább megszerette őt.
Kahn szombaton nemcsak a pályán, hanem azon kívül is, mégpedig egy könyvvel búcsúzott. A könyv - nem véletlenül - a búcsú napján jelent meg, s sokak vélekedése szerint bestseller lesz. Címe a szerzőre vall: "Én, Olli Kahn". Alcíme pedig "A siker belülről jön", s az oldalakon egy igazi sportember története bontakozik ki. Azzal a legfőbb üzenettel, hogy az embernek - és nem csak a sportolónak - a hibák és a kudarcok ellenére, sőt elsősorban azokból tanulva, mindig előre kell mennie.

Kahn számára szeptember 2-án a müncheni stadionban még egy utolsó búcsú következik, amikor két kedvenc együttese, a Bayern München és a német válogatott méri össze erejét. S "Olli" mindkét csapatban egy-egy félidőt véd.

Ami pedig a jövőt illeti, saját bevallása szerint még sok minden nyitott. Két dolog azonban biztos. Az egyik az, hogy a ZDF közszolgálati televízió állandó, elsősorban a válogatott mérkőzésekre "szakosodó" kommentátora lesz, a másik pedig, hogy - mint hangoztatta - a több évtizedes feszültség, a fizikai és legfőképp lelki megterhelés után semmiképp nem az alkoholban, a kábítószerben és a nőkben kíván "lazítást" keresni.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását