2024. április 26. - Ervin

Törvénnyel tér vissza az "y"

A lisszaboni parlament nagy többséggel megszavazta azt, hogy Portugália csatlakozik a portugál nyelv helyesírásának egységesítéséről még 1991-ben hét ország által kötött egyezményhez, és hat éven belül érvényesíti annak előírásait.
2008. május 17. szombat 14:30 - Hírextra
Az immár 17 éves megállapodást eredetileg Angola, Bissau-Guinea, Brazília, Mozambik, Portugália, Sao Tomé és Príncipe, valamint a Zöldfoki-szigetek írták alá. Ezekben az országokban, amelyek valaha a történelmi portugál birodalomhoz tartoztak, a portugál nyelvet használják, de annak írásmódja mindenütt más volt - ezért kötötték meg az 1991-es egyezményt, amelynek az eredeti terv szerint 3 éven belül érvénybe kellett volna lépnie.

Mindeddig azonban csak Brazília, a Zöldfoki-szigetek és Sao Tomé és Principe ratifikálta. Időközben Kelet-Timor volt portugál gyarmat függetlenné válásával nyolcra nőtt a portugált használó (luzofón) országok száma, de az új állam sem sietett törvénybe iktatni a nyelvi szabályozást.

A pénteki voksoláson mindössze négy ellenszavazat volt, de előzőleg 33 ezer személy, köztük neves irodalmárok és értelmiségiek petícióban tiltakoztak a José Sócrates szocialista miniszterelnök által kezdeményezett ratifikálás ellen, "hatalmi játéknak" tulajdonítva az egyezményt, amely szerintük "egyáltalán nem használ a portugál nyelvnek".

A portugál helyesírást az elmúlt évszázadban háromszor is megreformálták: 1911-ben, 1931-ben és 1945-ben, eltűnt belőle a ph és az y. A nyelvészek elemzése szerint az új reform a portugáliai portugál nyelvben használt szavak 1,6 százalékának a helyesírását változtatja meg, míg a brazíliai portugálban a szavak fél százalékának betűi változnak csak meg. Ám míg az előző reformok során több betűt kiiktattak, most nő a számuk: az eddig hivatalosan is használt 23 mellett megjelenik benne a "k", a "w" - és visszatér az "y".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását