2024. április 20. - Tivadar

Simon Gábor: "Új koalícióra van szükség"

Lát esélyt a szocialisták és a szabad demokraták koalíciós együttműködésére a közeljövőben Simon Gábor, az MSZP országos választmányi elnöke, aki pénteki pécsi sajtótájékoztatóján arról is beszélt, hogy nyugodt kormányzást remél a következő két évben.
2008. május 17. szombat 07:08 - Hírextra
A korábban fennállt koalíció újraformálásához nyilvánvalóan nemcsak egyik vagy másik fél akarata, hanem a politikai szándékok egybeesése is szükséges. A két párt júniusban, az SZDSZ tisztújítását követően eldöntheti, a továbbiakban milyen formában kíván együttműködni. Marad-e a konstruktív ellenzékiség, amit ma az SZDSZ képvisel, vagy akár az együttműködés intézményesített formában is megteremtődik a parlamentben - fejtette ki a politikus.
Simon Gábor úgy vélte, az MSZP érdeke, hogy az ország stabilan kormányozható legyen, ezért minden olyan együttműködésre nyitott, amely ennek hátterét biztosítja. Megjegyezte: személy szerint lát érdekeket, értékeket, amik mentén újraformálódhat az MSZP-SZDSZ koalíció. Ilyennek tartja, hogy a szabaddemokraták partnerek az ország felzárkózásában, a reformok folytatásában, viszont a végrehajtás módjában keletkezett nézetkülönbségeket át kell hidalni.

Mint elhangzott, az MSZP szerint az elmúlt két év lehetőséget ad a higgadt, visszafogottabb, átgondolt, építkező politikára. Simon Gábor hozzátette: az SZDSZ úgy ítéli meg a helyzetet, hogy sokkal inkább a sokkszerű, radikális, az adócsökkentéshez, a jóléti, szociális kiadások esetleges lefaragásához kapcsolódó intézkedések célravezetőek az államháztartás hiányának csökkentéséhez.

Simon Gábor szólt arról is, hogy az MSZP nyugodt kormányzásra készül a következő két évben, és ehhez partnereket keres. "Új koalícióra van szükség, amelynek a parlamenti pártokon túlnövően az ország lakosaival kötött szövetségre kell épülnie. Olyan együttműködés kialakítására, amelyben a civil szféra, a gazdaság szereplői is részt vesznek. Ez nagyon sok irányban teremti meg a kormányzati intézkedések mögötti valós társadalmi támogatottság lehetőségét. Emellett a parlamentben támogatjuk a minél szélesebb ötpárti egyeztetéseket" - mondta a politikus.
Simon Gábor a szocialista kormány következő két évének legfontosabb feladatai között az egészségügyi reform lezárását, a Munka, tudás, tulajdon program véghezvitelét, valamint az európai uniós források hatékony felhasználását emelte ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását