2024. április 25. - Márk

Régi idők emlékei

Az elődök életét, szokásait, nyelvezetét részletesen bemutató, fekete-fehér fényképekkel illusztrált könyv jelent meg a Nógrád megyei Palotás községről. A falusi parasztasszony háztartása éppúgy megismerhető a kiadványból, mint a XX. század első felének h
2008. május 17. szombat 18:37 - Hírextra
A Régi idők emlékei Palotáson című könyvet uniós és állami pályázati támogatással jelentette meg az önkormányzat 36 helybéli gyűjtőmunkájának köszönhetően.

"Amikor a régi időkre emlékezünk, akkor tisztelgünk is elődeink előtt, akik szorgalmas, kitartó munkájukkal megteremtették számunkra a jóval könnyebb és jobb jelent" - írja az előszóban Szabó Mihály, Palotás község polgármestere.

Fotókkal illusztrálva mutatják be a könyvben a szegénysége ellenére leleményes falusi parasztasszony háztartását, benne a kenyérsütés eszközeit és a disznóölés leírását, az összegyűjtött recepttár alapján ma is megsüthetők a kelt és gyúrt tészták, a derelye, a pampuska vagy a kukoricagörhe.

A jeles napok hagyományai többnyire egyházi ünnepekhez kötődtek, de a lakodalmas szokások leírásából kiderül az, hogy régen nem meghívókat küldtek, hanem a vőfély élőszóval, versikékkel hívogatta a rokonságot a lakodalmas házakhoz, és ő kezdte a menyasszonytáncot is.

A palotási viseletet is külön fejezetben mutatják be, az asszonyok nagyünneplő ruhája például atlasz- vagy mervelt selyemből készült, alatta hat darab fehér ráncolt, keményített, csipkés alsószoknya, a kötény mindig fekete, a blúz pedig a szoknya és a kötény fölött volt.

A teljes egészében önellátó, sokszor az uraságnál terményért dolgozó családokban több generáció élt együtt. Az 1930-as, 1940-es évek aratásain a kaszás férfiak egész részt, a marokszedő nők félrészt kaptak a munkájukért, az uraság a learatott termés tizedrészét osztotta ki a részesek között.

Nem hiányzik a kötetből a fonás, szövés, tollfosztás, a vályogkészítés leírása sem, összegyűjtötték a palotási népdalokat, valamint a régi szavakat és kifejezéseket is, azok magyarázatával. Így például a kecele apróráncra szedett kötény, a lajbi férfi mellény, a summás pedig az a mezőgazdasági munkás, aki hat havi szerződéssel vállalt munkát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását