2024. május 2. - Zsigmond

Megmaradt a hagyaték

Nem került kalapács alá pénteken délután a Barblan-Rácz hagyaték a Vivace Zenei Antikvárium árverésén, mert az antikvárium tulajdonosai visszavonták az aukciós tételt. Így a hagyaték kikiáltási áron, 600 ezer forintért a jászapáti zeneiskola tulajdonába k
2008. május 17. szombat 06:38 - Hírextra

A Rácz Aladár Zeneiskoláért Alapítvány vezetője, Utasiné Garay Borbála megkereste a zenei antikvárium tulajdonosait, s elmondta, hogy szeretnék megvásárolni a Rácz Aladár hagyatékot, a kikiáltási ár összegét előteremtik, de a gyűjteményért nem tudnak versenybe szállni.

Az alapítvány az oktatási és kulturális tárcától is kért és kapott támogatást - közölte az MTI-vel a Vivace Zenei Antikvárium pénteki elektronikus levelében. Az alapítvány pénteken a miniszteri keret terhére 600 ezer forintot kapott a Rácz-hagyaték megvásárlására. Az összeget a Nemzeti Kulturális Alap Zenei Kollégiumán keresztül kapja meg a jászapáti alapítvány.

A zenei antikvárium visszalépésével a mintegy 100 tételt - kottákat, könyveket, kéziratokat - tartalmazó hagyaték egyben marad, és része lehet a majdani Rácz Aladár emlékmúzeumnak.

Rácz Aladár (1886-1958) Kossuth-díjas cimbalomművész Jászapáti szülötte. Cigányzenész családban nőtt fel, édesapja a kisfiúnak egy apró cimbalmot készített, s ezen játszotta a gyermek hallás után az első dalokat. Pályafutása Genfben, Párizsban és Európa más nagy hangversenytermeiben folytatódott.

Felesége, Yvonne Barblan megírta férjének, a XX. századi magyar zenetörténet egyik legnagyobb hangszervirtuózának életrajzi összefoglalóját. A gyűjteményben ennek az írásnak az első géppel írt példánya is benne van a feleség saját kezű korrektúráival, s Rácz Aladár könyvei közül az egyik legértékesebb is, Igor Sztravinszkij életrajzi kötete. A zeneszerző az elsők között méltatta Rácz művészetét. 

A miniszteri gyorssegéllyel az 50. éve elhunyt Rácz Aladár hagyatéka nem szóródik szét.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását