2024. május 17. - Paszkál

Benedek arany-, Kucsera ezüstérmes 1000 m-en

Benedek Dalma K-1-ben arany-, a férfiak hasonló számában versenyző Kucsera Gábor ezüstérmes, a címvédőként indult Vajda Attila (C-1) pedig csupán nyolcadik lett 1000 m-en a milánói olimpiai kvalifikációs kajak-kenu Európa-bajnokságon.
2008. május 17. szombat 14:49 - Hírextra
Az időjárás nem volt kegyes a résztvevőkhöz és a nézőkhöz, szakadó eső fogadta az Idroscalo szabadidőparkba kilátogatókat, a szurkolók esőkabátokkal és esernyőkkel felszerelkezve foglalták el helyüket a lelátón. A rajtra aztán alábbhagyott és már csak szemerkélt az égi áldás.

A kajakos Benedek Dalma meggyőző előfutam-győzelemmel került a döntőbe, ahol 2006 Eb- és vb-győzteseként egyértelműen a favoritok közé tartozott. Az 5-ös pályán induló magyar lapátforgató egy-egy finn, fehérorosz, orosz, szerb, német, olasz, spanyol és izraeli riválissal került szembe, az előcsatározások alapján a szerb színekben versenyző Antonija Nadjra kellett leginkább figyelnie. A verseny aztán igazolta is a várakozásokat, a két kajakos már 250-nél elszakadt a mezőnytől és féltávig különcsatát vívott egymással, az élen Benedek haladt. A második ötszázon aztán a magyar klasszis faképnél hagyta riválisát és elképesztő tempóban haladt a cél felé, ahova mintegy három hajóhossz előnnyel, senkitől sem zavartatva, elsőként érkezett be.

A kenusoknál a világbajnok Vajda abban a reményben szállt vízre, hogy megvédi tavaly, Pontevedrában kiharcolt címét. Spanyolországban is "göröngyös" volt az útja a fináléig, hiszen az előfutamból nem tudott egyből továbbjutni és csakúgy, mint Milánóban, középfutamoznia kellett.
"Remélem, a vége ugyanaz lesz, mint tavaly" - tréfálkozott.

A fináléban óvatosan kezdett, 250-nél még csak az ötödik, majd 500-nál a harmadik volt. A mezőnyt a német Sebastian Brendel vezette, őt a francia Mathieu Goubel követte. Vajda 750-ig tartotta pozícióját, ekkor azonban úgy tűnt, elkészült az erejével, mert egyre inkább visszaesett, elmaradt a tőle megszokott remek hajrá, a többiek sorra megelőzték és végül csupán nyolcadikként zárt. A számot az a Goubel nyerte, aki az előfutamban is megverte a magyart.
Az elmúlt években párosban jeleskedő, egyesben legutóbb négy éve versenyző Kucsera a papírforma alapján nem tartozott az éremesélyesek közé, hiszen a férfi kajakosok fináléjában ott volt többek között a svédek klasszisa, Markus Oscarsson, a britek ásza, Tim Brabants és a németek reménysége, Max Hoff is. A magyar versenyző az Eb elején még allergiával küszködött, szombatra azonban - köszönhetően a néhány fokkal hűvösebb hőmérsékletnek és az esőnek - már jobban érezte magát. Előzetesen annak is örült, hogy a 9-es, "surranópályára" kapott besorolást, mert mint mondta, ez aránylag szélvédett.

A táv eleje a britnek sikerült a legjobban, őt a német, majd a magyar követte. Kucsera a finisre beleerősített, egyre jobban megközelítette Brabantset, akit azonban végül nem sikerült befognia, de minimális hátránnyal így is ezüstérmesként haladt át a célvonalon, ez egyértelműen sikerként könyvelhető el.

Ezekben a számokban a magyarok nem gyűjthettek ötkarikás kvótákat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását