2024. április 30. - Katalin, Kitti

Aida az elefántok között

Egy szívszorító mese az örök szerelemről. Aida, az etióp rabszolgalány és Radamesz, az egyiptomi hadvezér egymásba szeret, miközben népeik harcban állnak egymással. Tavaly nyáron, a Margitszigeten tartották a darab ősbemutatóját, most pedig jöhet a Főváro
2008. május 17. szombat 17:15 - Malina Adrienn
Meglepő helyszín egy színházi előadáshoz a cirkuszi porond. A székesfehérvári Vörösmarty Színház mégis megpróbálkozik vele. Az Aida – Oláh Ibolya főszereplésével - 2007 nyarán nagy sikert aratott a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. Ősszel beköltöztek a kőszínházba és eddig közel ötvenszer játszották. Decemberben jöhetett az újabb teltházas előadás a Westend Színházzal közösen a SYMA Csarnokban. Eközben megjelent az előadás zenei anyagával a CD, és a cirkuszi szerepléssel sem ér véget a sikersorozat. Júliusban Klagenfurtba utazik a társulat egy hónapos turnéra.

Most úgy tűnik a Westend Színház játszóhelyre talált, a Fővárosi Nagycirkuszban. A szereplők nem változtak, de a helyszín adottságait kihasználva elefántokkal, lovakkal, artistákkal, tűztánccal bővül a produkció. Miközben az előadást élő zenekar kíséretével adják elő.

A májusi előadást júniusban (16, 17) kettő, augusztusban szintén kettő vagy négy (ez még egyeztetés alatt) követi.

Aida története a régi egyiptomi időkben játszódik, mikor még fáraók uralkodtak, papok döntöttek háború és béke kérdésében, s mikor a legyőzöttekre halál vagy rabszolgaság várt. Ezekben az időkben élt Aida, aki az etióp király leánya volt, de egy háború során fogságba esett, és a fáraó lányának rabszolganőjévé vált. Királyi származása azonban ismeretlen maradt mindenki előtt. Aida azonban nagyon szép volt, s beleszeretett Radamesz, az egyiptomi seregek vezére.

Szerelmüket titokban kellett tartaniuk, hiszen ki hallott már olyat, hogy egy magas rangú, az egész nép által tisztelt hadvezér egy rabszolgát válasszon párjául? Átrakva a mai életünkbe, erre csak annyit írna a bulvársajtó, hogy botrány! Nem elég, hogy nem egymáshoz valóak, de ráadásul Radameszt a fáraó lányának, Amnerisznek szánták. Nem is csoda, hogy Amnerisz a lelke mélyéből gyűlöli Aidát, a rabszolgáját, akiről gyanítja, hogy viszonya van az ő Radameszével...

Verdi operájának musical változatát Elton John és Time Rice írta, melyet 2000. március 23.-án mutatták be az Egyesült Államokban, a New York-i Broadway-n hatalmas sikerrel. Broadway-n eddig 1852 előadást élt meg. A produkciót közel 2,5 millió ember látta már és 150 millió dollárt hozott. Szerepet kaptak olyan popsztárok is, mint például Toni Braxton, Michelle T. Williams és Deborah Cox

A magyar szöveg Szurdi Miklós, míg a dalszöveg Szomor György munkája. Az előadás rendezésében mind a ketten részt vettek.

„Egy fantasztikus darabról van szó. Elton John írt egy elképesztően dramatikus zenét. Popzenészként úgy nyúlt ehhez a műfajhoz, ahogy csak a legnagyobbak képesek. Persze volt neki ebben egy nagyszerű segítőtársa, Tim Rice személyében. Az ő neve kapcsán elég, ha annyit mondok, hogy Evita, vagy Jézus Krisztus szupersztár. Az Aidában a nagyszerű zene mellé, egy olyan szövegkönyv született, ami bár nem hosszú, mégis minden információ benne van” – vélekedett a műről a rendező, Szomor György.

Főbb szerepekben a Nagycirkuszban is Oláh Ibolya, Xantus Barbara, Fésűs Nelly, Szomor György , Feke Pál , Kálloy Molnár Péter és Baranyi László lesz látható és hallható.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását