2024. április 28. - Valéria

Új miniszter, új ígéret

A szakmában tartás és az elvándorlás megakadályozását az ápolók jobb anyagi és erkölcsi megbecsültségében látja Székely Tamás egészségügyi miniszter; erről a tárcavezető az Ápolók Nemzetközi Napja alkalmából tartott ünnepségen beszélt pénteken, Budapesten
2008. május 16. péntek 14:18 - Hírextra

A tervek szerint a szakdolgozói fizetéseket az átlagos béremelés szintje fölé szeretnék emelni, és ezt a bérszintet tartani kívánják a következő években is - tette hozzá az ünnepség után újságíróknak nyilatkozva a tárcavezető, aki szerint ennek fedezetét a jövő évi költségvetés már tartalmazná.

Konkrét számokat és százalékokat nem említve Székely Tamás úgy fogalmazott: "egy lényegesen magasabb emelési dinamikára gondolok, mint ami az átlagos bérnövekedés szintje".
"Legfőbb célomnak tekintem, hogy helyreállítsam az egészségügybe vetett bizalmat, ami többszintű dolog, és szeretném, ha ez a bizalom együtt járna a dolgozók szakmai, erkölcsi, társadalmi és anyagi presztízsének a visszaállításával" - fogalmazott a miniszter az ünnepségen.

Hozzátette: csak olyan intézkedéseket kezdeményez majd, amelyek mögött szakmai, pénzügyi fedezet van, és azok "bírják" a társadalom támogatottságát.
A képzés és szakképzés kapcsán elmondta, az új javaslat kidolgozásánál számít az érintettek véleményére, ezért kész az együttgondolkodásra.

Egy csütörtöki konferencia résztvevői szorgalmazták, hogy sürgősen találjanak megoldást a nővérhiány miatt kialakult, a dolgozók által kritikusnak tartott helyzetre. A struktúraváltás miatt 3.500 dolgozót bocsátottak el, és több tízezer szakápoló hiányzik a szakmából, a jelenlegi állomány pedig elöregedik, nincs utánpótlás, mert nem vonzó a szakma a fiatalok számára - hangoztatta Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke az érintett tárcák, kamarák képviselőinek részvételével tartott konferencián.

Balogh Zoltán álláspontja szerint olyan életpályamodellt kell bevezetni, amely a fiatalok számára is vonzóvá, kiszámíthatóvá teszi ezt a szakmát, de a már dolgozóknak is stabilabb hátteret tudna biztosítani.

Kiemelte, hogy ennek hiányában nagyon kevés fiatal választja az ápolói pályát, s az alacsony bérek miatt is nagy az elvándorlás a területről. Ennek elkerülésére szerinte ösztöndíj- és támogatórendszert kell bevezetni.

A szakminiszter az Ápolók Nemzetközi Napja alkalmából miniszteri okleveleket, dicséreteket adott át az arra érdemes szakdolgozóknak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását