2024. május 19. - Ivó, Milán

Orbán törvényt sértett

A Fővárosi Bíróság (FB) végzése szerint Orbán Viktor az óbudai iskolai látogatásával megsértette a választási eljárásról szóló törvényben foglalt jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét. A bíróság a Fidesz elnökét eltiltotta a további jogsértéstől. A pénteki végzés jogerős.
2010. április 9. péntek 14:57 - HírExtra
Az ügy előzménye, hogy Szigetvári Viktor, az MSZP kampányfőnöke kifogással fordult az Országos Választási Bizottsághoz(OVB). Mint beadványában írta, Orbán Viktor a TV2 március 28-i Napló című műsorának tájékoztatása szerint március 26-án a budapesti III. kerületi Mustármag Keresztény Óvoda, Általános Iskola és Gimnáziumban "osztályfőnöki óra" keretében politikai, illetve kampánytevékenységet folytatott.

A kampányfőnök a közoktatási törvényre hivatkozott, amely szerint "a nevelési-oktatási intézmény helyiségeiben, területén párt, politikai célú mozgalom vagy párthoz kötődő szervezet nem működhet, továbbá az alatt az idő alatt, amíg az óvoda, iskola, kollégium ellátja a gyermekek, tanulók felügyeletét, párt vagy párthoz kötődő szervezettel kapcsolatba hozható politikai célú tevékenység nem folytatható".

Orbán Viktor így megsértette a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét - írta kifogásában Szigetvári Viktor.

Az OVB azonban úgy döntött, nem bírálja el a kifogást, hanem átteszi az illetékes egyéni választókerületi bizottsághoz.

Utóbbi elutasította a kifogást.

Szigetvári Viktor ez ellen fellebbezett, ám a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) helybenhagyta a kifogást elutasító, elsőfokú határozatot.

Az MSZP-kampányfőnök azonban felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Fővárosi Bírósághoz, amely végül alaposnak minősítette azt.

Az FB szerint a rendelkezésre bocsátott műsorszám megtekintése alapján egyértelműen megállapítható a közoktatási törvény egyik bekezdésének sérelme, mert politikai tevékenységet fejtettek ki oktatási intézmény területén osztályfőnöki óra keretében, vagyis olyankor, amikor az oktatási intézmény látta el a tanulók felügyeletét.

Az önkéntes részvételnek, a résztvevők életkorának és a tanidőn kívüliségnek nincs jelentősége a jogszabályban rögzített törvényi tényállásnak való megfelelés szempontjából.

A közoktatási törvény értelmében az oktatási intézmény fenntartója - az iskola keresztény jellege - is irreleváns - olvasható a végzésben.

Az FB ez alapján kimondta, hogy a közoktatási törvény érintett bekezdése megsértésének ténye megalapozza a választási eljárásról szóló törvényben rögzített jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelve megsértésének megállapítását.

A Fővárosi Bíróság végzése ellen nincs jogorvoslat lehetőség.

Az MSZP a bíróság döntésére közleményben reagált, és azt úgy értékelte, hogy a Fidesznek "újabb papírja van arról, hogy antidemokratikus".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását