2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Szenvedélybetegek nappali ellátó intézménye

Elsősorban alkoholbetegek kapnak személyre szabott, anonim ellátást a szenvedélybetegek nappali intézményében, amelyet uniós támogatással hoztak létre Mórahalmon - közölte Nógrádi Zoltán polgármester (Fidesz) pénteken, a homokháti városban.
2008. május 16. péntek 13:55 - Hírextra

Az egészségügyi rendszer átalakításával mind országos, mind régiós szinten megfogyatkoztak a szenvedélybetegek ellátását szolgáló intézmények, ezzel párhuzamosan azonban erősödtek azok a társadalmi feszültségek, amelyek egyebek mellett szerepet játszanak e kórképek kialakulásában - mondta a politikus az intézmény átadásakor.

A kistérségi társulás ezért hozta létre összesen 90 millió forintból, uniós támogatással az intézményt, ahol főként alkoholbetegek kaphatnak egyénre szabott ellátást - tette hozzá a polgármester.
Tóth Szabolcsné, az intézményvezetője elmondta, hogy az önként jelentkező páciensek egy amerikai módszer adaptálásával kidolgozott 28 napos programon vesznek részt. A reggel 9-től délután 4 óráig nyitva tartó intézményben szigorú napirend szerint élnek, egyéni és csoportos beszélgetéseken, filmvetítéseken, foglalkozásokon vesznek részt.

Az önsegítő csoportokban végzett munka mellett bevonják a terápiába a páciensek egy-egy hozzátartozóját, közeli ismerősét is, akik csoportfoglalkozásokon ismerhetik meg a betegekben végbemenő változásokat, és a segítségnyújtás módját.
A négyhetes terápiát hosszabb utókezelés követi, amelynek során heti egy alkalommal találkoznak a program résztvevői. Az intézet egyik melléképületében pedig műhelyt alakítanak ki, ahol a programot sikerrel befejezett páciensek végezhetnek majd védett foglalkoztatás keretében különféle kézműves tevékenységeket - tudatta a szakember.

A négy főállású alkalmazottat és a munkájukat segítő belgyógyászt foglalkoztató intézmény egyszerre húsz pácienst tud fogadni a Dél-Alföldről. A betegek ellátásáért kapott normatíva azonban nem fedezi a működési költségeket, ezért további pályázati forrásokra is szükségük van - mondta az intézményvezető.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását