2024. április 25. - Márk

Önkormányzati traffipaxok Budapesten

Egymilliárd forint körüli összegből építhető ki Budapesten az a traffipaxos sebességmérő rendszer, amellyel a fővárosi önkormányzat részt vállalhat a közúti közlekedési morál javításából - nyilatkozta a Fővárosi Közgyűlés Városrendészeti Bizottságának eln
2008. május 16. péntek 07:20 - Hírextra

Danielisz Béla elmondta, hogy az április 30-án elfogadott szakminiszteri rendelet alapján kezdik meg az előkészítő munkálatokat. Egy rendeletmódosítással várhatóan augusztus végéig lehetővé teszik, hogy a fővárosi közterület-felügyelet végezze a traffipaxos sebességmérést. Továbbá elkészítik a BRFK-val kötendő együttműködési megállapodást is, ami elengedhetetlen az önkormányzati jellegű sebességméréshez. Döntenek arról az 50 helyszínről is, ahol majd a 40 mobil és a 10 fix traffipax üzemel.

A szocialista politikus közölte, hogy a fővárosi rendelet elkészültével a közterület-felügyelet megteheti a konkrét lépéseket a rendszer kialakításához. Beszerezhetik a szükséges technikai eszközöket, és kiképezhetik a sebességmérőket üzemeltető embereket. A traffipaxokat várhatóan januártól, a rendőrségi baleseti statisztikai adatok alapján telepítik majd - tette hozzá.

Az elnök tájékoztatása szerint mintegy 15 millió forintba kerül jelenleg egy korszerű GPS-es traffipax, ami közvetlenül csatlakozik a rendőrségi szerverhez. Szükség lehet még autók vásárlására és létszámbővítésre is a közterület-felügyeletnél.

Danielisz Béla elmondta azt is, hogy a jogszabály lehetőséget biztosít ugyan arra, hogy közreműködőket vonjanak be a traffipaxok működtetésébe, ezzel azonban nem kívánnak élni. Célszerűbbnek tartják, ha a közterület-felügyelők végzik ezt a feladatot. A rendszer bevezetéséhez szükséges pénzt vagy a fővárosi önkormányzat vagy a közterület-felügyelet biztosítaná saját forrásaiból, illetve hitelből - jegyezte meg az elnök.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását