2024. március 29. - Auguszta

Gyurcsány végigviszi az egészségügy átalakítását

Az egészségügyi reformot végig fogja vinni a kormányzat és az átalakítás sikeres lesz, az összes fontos döntés még idén megszületik - mondta Gyurcsány Ferenc kedd este az ATV Friderikusz most című műsorában.
2007. január 31. szerda 08:50 - Hírextra
„Három kérdés van összességében előttünk. Az egyik kérdés az, hány biztosító a biztosító. (...) A második kérdés az alapellátás és járóbeteg-ellátás, a családorvosi ellátás bővítése, átalakítása. (...) A harmadik pedig a fejlesztés ügye. Ez a három van előttünk. Én úgy látom, hogy az összes fontos döntés az idén meg fog születni.” - mondta a kormányfő.
 
2008-ban már inkább az új rendszer begyakorlása, a fejlesztések elindulása zajlik majd - hangsúlyozta a miniszterelnök. A több-biztosítós egészségügyi rendszerről a kormányfő elmondta: „hosszú távon is az lesz (...), hogy 90, 95, 98 százalékban biztosítási elem marad, és csak ilyen picike, mondhatni jelképes hozzájárulást fizetünk”.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta, hogy az alapellátás jobb lesz, mint amilyen ma sok helyen vidéken. A miniszterelnök szerint az orvosvilág nem reformellenes, ugyanakkor egy részük érdekelt a mai helyzet fenntartásában.

Az egészségügyi ágyak számáról és elosztásáról döntő Regionális Egészségügyi Tanácsok (RET) munkájához kapcsolódóan Gyurcsány Ferenc elmondta: „a Regionális Egészségügyi Tanácsokban, talán Budapest kivételével, mindenütt ellenzéki többség van. Hogy igaz, vagy nem igaz, nem tudom. Nekünk azt mondják, hogy a legfelsőbb szinten eldöntött tudatos stratégia, hogy nemet kell mondani erre”.

A miniszterelnök szerint az egészségbiztosítási rendszer hiánya abból adódik, hogy 1998 és 2002 között csökkentette a kormányzat a járulékokat. „Hét-nyolc évvel ezelőtt (...) a befizetett járulékokból az összes egészségügyi kiadás csaknem 90 százalékát tudtuk fedezni (...), mostanra ez a szám ez 67-68 százalék” - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc.

A miniszterelnök az egészségügyi reformhoz kapcsolódó kormányzati kommunikációról elmondta: „abban nem volt igazunk, hogy széles körben van olyan pontos tudás és ismeret a reform tartalmáról, mint amit feltételeztük”.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását