2024. április 27. - Zita

Megszűnik a FiB

A hétvégén várhatóan megszűnik a Fiatal Baloldal (FiB), az MSZP társult ifjúsági szervezete, helyette új szervezetet alakítanak a szombathelyi tisztújító kongresszuson.AZ MTI-nek pénteken nyilatkozó politológusok szerint baloldal nem népszerű a magyar fia
2008. május 16. péntek 19:56 - Hírextra

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet szakértője és Juhász Attila, a Political Capital elemzője abban is egyetértett, hogy az ifjúsági szervezetek sem vonzóak a fiataloknak.

Juhász Attila szerint a fiatal korosztály nagy részét nem érdekli a politika, akik pedig politikailag aktívak, azok sokkal inkább a jobboldalon jelennek meg mint választók. Ennek egyik oka, hogy a baloldal egy rövid időszakot kivéve nem tudott a fiatalok számára vonzó közösségi élményt nyújtani, az örökölt szervezeti struktúrák miatt. A másik ok történelmi: a fiatalok számára tanulmányaik alapján nem vonzó a baloldal.

Mráz Ágoston Sámuel szerint a közvélemény-kutatásokból jól látszik, hogy az idősebb korosztály a valódi szavazóbázisa a baloldalnak Magyarországon. A legfrissebb felmérések is azt mutatják, hogy a fiatalok körében nagyon alacsony a támogatottsága a baloldalnak. Ugyanakkor összességében is politikai apátia jellemzi a fiatalokat - tette hozzá.

A magyar baloldal megítélését egyrészt a történelmi örökség határozza meg, ehhez tevődik most hozzá a megszorítások és reformintézkedések népszerűtlensége, amely különösen a fiatal korosztályban rontja az MSZP megítélését. Magyarországon komoly arculatromboló hatása lehet a Zuschlag-ügynek is - mondta Mráz Ágoston.

A politológus szerint az ifjúsági szervezetek sem népszerűek, nincs komoly súlyok, önálló arculatuk. A nyugat-európai politikában az ifjúsági szervezetek nem kötődnek olyan erősen az anyapárthoz, épp ezért népszerűbbek is.

Juhász Attila azonban úgy látta, hogy habár ezek a szervezetek nem vonzóak a fiatalok számára, súlyuk azonban van: egyrészt a politikai karrier kezdetét jelentheti, másrészt az anyapártok ezeken a szervezeteken keresztül próbálják meg elérni a fiatal szavazókat.
A politológusok szerint Nyugat-Európában a baloldali szervezetek azért népszerűek, mert antiglobalista programot képviselnek.

Varga László, a FiB elnöke maga is azt hangsúlyozta az MTI-nek adott nyilatkozatában, hogy a fiatalok számára vonzó baloldali ifjúsági mozgalom megteremtése a célja a FiB szervezeti megújításának.
Az MSZP országgyűlési képviselője, aki tagja a szocialista párt elnökségének is, arra a kérdésre, hogy van-e összefüggés a Zuschlag-ügy és a szervezeti megújulás között, azzal válaszolt: az elsődleges motiváció az, hogy elnöki programjában vállalta, olyan kereteket teremt a szervezetnek, amelyek vonzóak a baloldali fiatalok számára.

A távirati iroda azon kérdésre, hogy valóban megszűnik-e a FiB jogutód nélkül, Varga László közölte: a kongresszusnak a jogi keretek megújítása változataiból a lehető legalkalmasabbat kell kiválasztania. "Célunk, hogy komoly program mentén, megújult vezetéssel, dinamikusan fejlődjön az ifjúsági mozgalom" - fogalmazott.

A Fiatal Baloldal elődje, a Baloldali Ifjúsági Társulás 1992-ben alakult Kiss Péter jelenlegi kancelláriaminiszter vezetésével. A szervezet 1999-ben alakult át Fiatal Baloldallá, egy olyan baloldali ernyőszervezetté, amelynek tagjai között megtalálható volt többek között a Magyar Úttörők Szövetsége, valamint a Magyarországi Gyermekbarátok Mozgalma.

A következő fordulópont a szervezet életében az volt, amikor 2002-ben egyesült az Ifjú Szocialisták Mozgalmával, és felvette az FiB-ISZ nevet, amelyet 2004-ben változtatott meg ismét, akkor lett Fiatal Baloldal. A szervezet jelenlegi elnöke, Varga László 2006 nyara óta tölti be posztját, ez idő alatt vált a FiB az MSZP, alapszabályban is nevesített, társult ifjúsági szervezetévé.

Az MTI információi szerint a szervezetnek évek óta több mint 200 helyi szervezete, valamint 4-5 ezer tagja van.
A FiB korábbi elnökhelyettese, Zuschlag János ellen május 14-én emelt vádat az ügyészség: különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett csalás bűntettével vádolják, mint felbujtót.

A Zuschlag-ügyben a nyomozás egy rutinellenőrzés után indult, melynek következményeként 2005-ben a Kiskunhalasi Városi Ügyészség indított vizsgálatot számviteli fegyelem megsértésének alapos gyanújával, több alapítvány és egyesület pályázatokon nyert pénzeinek felhasználása miatt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását