2024. március 29. - Auguszta

Már egy zárt autó is veszélyes a dugóban

Budapestet is elérte a holland születésű Vector-projekt. A holland modell alapján egy biciklire szerelt műszerrel járták a fővárost az aktivisták; a legmagasabb porszennyezést a Hungária körúton mérték.
2008. május 16. péntek 14:02 - Hírextra
A Vector elsősorban a finom porra koncentrál, amely számos súlyos betegség kialakulásáért felelős; az unióban évente legalább 300 ezer halálesetet hoznak összefüggésbe a porszennyezéssel - az adatokat most elemzik, de jó néhány tanulság máris levonható.

A legtöbb káros anyagot a Hungária körúton regisztrálták , 30-40 ezer porszemcsét találtak egyetlen köbcentiméternyi levegőben, durván tízezerrel többet, mint Utrechtben vagy Hamburgban.

A budai felső rakpart sem áll túl jól "jó levegő" tekintetében, de a Margitsziget is elszégyellheti magát.

Általában csúnya értékeket mértek a hidak és a felüljárók alatt, közúti aluljárókban. Ezeken a pontokon ugyanis megreked a szennyezés. Rémisztően kilengett a mutató a Margit híd budai hídfője alatti gyalogos-aluljáróban is.

A műszer mutatója akkor is kiugrott amikor egy hátizsákot tettek a földre, bizonyítva, hogy a kisgyerekek jóval nagyobb veszélynek vannak kitéve, mint a felnőttek.

Kiderült, hogy még a nemrég beszerzett Volvo buszok is nagy mennyiségű finom port bocsátanak ki, nem beszélve a régebbi Ikarusokról.