2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Felszólították a Vöröskeresztet

Nyílt levélben szólította fel pénteken a Magyar Vöröskereszt vezetését a szervezet menesztett főigazgatója arra, hogy tegyék közzé könyvvizsgálói és szakértői jelentéseiket.
2008. május 16. péntek 21:32 - Hírextra
Az MTI-hez is eljuttatott közleményében Czimbalmos Ágnes azt kifogásolta, hogy volt munkaadói akkor is az alkalmatlanságára hivatkoznak, amikor gazdasági és jogi szakemberek által leírt szabálytalanságokról van szó.

"Hozzák nyilvánosságra a főigazgatói átadás-átvételkor készült jegyzőkönyveket, a könyvvizsgálói és szakértői jelentéseket. Tegyék közzé az elmúlt öt évben kötött szerződéseket, a fizetett tanulmányokat, +produktumokat+. Jelentessék meg a szervezet honlapján, hogy mennyi adomány folyt be az előző gyűjtésekre. Hozzák nyilvánosságra a cumanihoz kapcsolódó szerződéseket, jelentéseket és költségeket, beleértve az utazási költségeket is. Adjanak magyarázatot arra, hogy az általam kifogásolt ügyekben miért nem történt érdemi lépés korábban. Vállalják a felelősséget azok, akik a döntéseket hozták, és ne másoknak kelljen felelni helyettük" - szorgalmazta levelében.
Harrach Gábor, a Magyar Vöröskereszt kommunikációs igazgatója erre a felvetésre reagálva az MTI-nek elmondta: a volt főigazgató "nyitott kapukat dönget".

A szervezet honlapján egyrészt eddig is elérhetők voltak közhasznúsági és könyvelési jelentések és a nagyobb projektek gazdasági adatai. Másrészt a szervezet székházában személyesen is megtekinthetők azok az iratok, amelyek közpénzről, adományokról, illetve pályázati pénzekről rendelkeznek - mutatott rá.

A Magyar Vöröskereszt eddig sem zárkózott el attól, hogy az érdeklődők - szerződések esetében a másik fél beleegyezésével - megtekinthessék a szervezet gazdálkodására vonatkozó dokumentumokat, függetlenül attól, hogy azok közpénzekre vagy egyéb forrásokból származó összegekre vonatkoznak - fűzte hozzá.

A Vöröskereszt körül kialakult feszültséget a Heti Világgazdaság (HVG) című hetilapban múlt héten megjelent Katasztrófaövezet című, a szervezet főigazgatójának elbocsátásával és a Vöröskereszt pénzügyeivel foglalkozó cikk váltotta ki, amit egyéb cikkek és híradások is követtek.

A szervezet azóta többször is visszautasította Czimbalmos Ágnesnek a Vöröskeresztben kialakult pénzügyi visszásságokról szóló vádjait, a főigazgató ezzel szemben pedig megerősítette azokat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását