2024. március 29. - Auguszta

Elegendő aláírás

Befejeződött az Albert-házaspár által gyűjtött aláírások ellenőrzése az előírt határidő előtt egy héttel; ennek alapján megállapítható, hogy összegyűlt a törvényben meghatározott számú aláírás - közölte az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője.
2008. május 16. péntek 13:42 - Hírextra

Rytkó Emília elmondta, az iroda az ellenőrzés elvégzéséről hétfőn tájékoztatja az Országos Választási Bizottságot (OVB).
Az OVB hétfő esti ülésén várhatóan megállapítja az ellenőrzés eredményességét, majd erről írásban tájékoztatja az Országgyűlés elnökét; a házelnöknek pedig három napon belül a parlamentet kell erről értesítenie.

A törvény szerint, amennyiben az ellenőrzésnél 200 ezer hiteles aláírást találnak, az Országgyűlésnek mérlegelés nélkül el kell majd rendelnie a népszavazást. A kezdeményezés ezt követően megjárhat még több jogorvoslati fórumot, így például a Legfelsőbb Bíróságot és az Alkotmánybíróságot.
Az OVB április 14-én rendelte el, hogy az OVI május 23-áig ellenőriztesse a benyújtott közel félmillió aláírás hitelességét.

Az egészségbiztosítás privatizációjának megakadályozását célzó népszavazás kezdeményezői, az Albert-házaspár a szükségesnél majd két és félszer több, csaknem 492 ezer aláírást tartalmazó ívet adott át ellenőrzésre. A népszavazási kezdeményezés ekkor vált visszavonhatatlanná.
Az Albert-házaspár a következő kérdésben kezdeményezett népszavazást: "Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarországon ne vezessék be a mindenki által kötelezően választandó, üzleti alapon működő több-biztosítós egészségbiztosítást?".

A népszavazás akkor eredményes, ha legalább kétmillió választó azonos választ ad a kérdésre.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását