2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

A külképviseletei voksok nem változtattak az Ep-választás eredményén

Megállapította az Országos Választási Bizottság (OVB) a június 7-ei európai parlamenti (EP) választás jogi végeredményét, miután összesítette a Magyarországon és a külképviseleteken leadott szavazatokat.
2009. június 12. péntek 06:12 - HírExtra
A mandátumok kiosztásán nem változtattak a külföldön leadott voksok.
A testület csütörtöki határozata ellen három napon belül jogorvoslattal lehet élni a Legfelsőbb Bíróság előtt, majd ezt követően emelkedik jogerőre a végeredmény. A megbízóleveket várhatóan a hét második felében adja át a 22 magyar EP-képviselőnek az OVB.

A mandátumok kiosztását a külképviseleteken leadott, és csütörtökön Budapesten összesített szavazatok már nem befolyásolták.

Az OVB tagjai az Országos Választási Iroda munkatársainak segítségével négy órán át bontották ki a 92 külképviseletről megérkezett urnákat. Az ezekben lévő szavazatokat három órán át többször megszámolták, majd a kapott eredményt a Magyarországon leadott voksokhoz hozzáadták.

A véglegesnek tekinthető eredmény szerint a Fidesz-KDNP 14 mandátumot, az MSZP négyet, a Jobbik hármat, míg az MDF egy mandátumot kap.

A külképviseleti voksok számlálása során két szavazólappal többet találtak, mint ahány voksról irat érkezett (3.347 helyett 3.349). A két többletszavazat miatt azonban a testület úgy döntött, hogy valamennyi párttól két szavazatot levon, így az eredményt ez alapján állapították meg.

A Fidesz-KDNP-re így a külképviseleteken 1.671-en, az SZDSZ-re 193-an, az MCF Roma Összefogásra 7-en, a Munkáspártra egyen, az MSZP-re 394-en, a Jobbikra 510-en, a HP-LMP-re 326-an, míg az MDF-re 210-en voksoltak. Az OVB 21 érvénytelen szavazatot is talált.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását