2024. április 26. - Ervin

Sokáig élnek az osztrák nők

A hivatalos statisztikák több mint kilencszáz olyan osztrákot tartanak nyilván, aki az idén betöl(he)ti a századik életévét. A zömük - csaknem négyötödük - nő. Az alpesi ország legidősebb embere Hermina Drunz.
2008. május 15. csütörtök 11:00 - Hírextra
Az idős grazi hölgy februárban ünnepelte 110. születésnapját. Szellemileg teljesen friss, és még sosem járt orvosnál. Hárman vannak 109 évesek, kilencen pedig olyanok, akik a 108. életévüket tapossák. A "százasok" potenciális táborába 774 nő és 134 férfi tartozik.

A két nem közötti különbség megmutatkozik a várható élettartamban is. Míg a ma született "férfiak" statisztikailag arra számíthatnak, hogy 77,13 évig fognak élni, addig a nők várható átlagos életkora 82,68 év. Az osztrák statisztikai hivatal demográfusa szerint az eltérés oka egész egyszerűen abban foglalható össze, hogy a férfiak veszélyesebben élnek. Az erősebbik nem képviselői kevésbé ügyelnek az egészségükre, gyakrabban esnek áldozatul baleseteknek, és a stressz nagyobb mértékben hat ki rájuk.

Alig másfélszázada még fele annyi időt sem tölthettek a való világban az alpesi ország lakosai, mint manapság. Az 1868 és 1871 között született férfiak például átlagosan 32,69 éves korukat érhették csak meg, a nők 36,2 évig éltek. Ötvenévi élettartamra először az 1909 és 1930 között születtek számíthattak. Az életkor a hetvenes évek óta folyamatosan nő, méghozzá a tapasztalatok szerint évtizedenként három évvel ugrik meg.

A legtovább a nyugati tartományokban élnek. Tirolban például a várható élettartam a férfiaknál átlagosan 78,88, a nőknél 83,53 év; Vorarlbergben 78,37, illetve 83,09 év. Az utolsó helyen Bécs és Burgenland áll. A fővárosban és körzetében a férfiak 76,35, a nők 81,71, a legkeletibb, Magyarországgal szomszédos tartományban pedig 76,17, illetve 82,43 évig élhetnek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását