2024. április 20. - Tivadar

Nukleáris anyagok lefoglalását szimulálták

Nukleáris és radioaktív anyagok lefoglalását szimulálták szakemberek az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) szervezésében csütörtökön a Központi Fizikai Kutatóintézet területén Budapesten.
2008. május 15. csütörtök 14:39 - Hírextra

Az OAH szerint erre azért volt szükség, hogy a közreműködők gyakorolják a veszélyes anyagokkal kapcsolatos intézkedéseket, ellenőrizzék a mérőszolgálatok felkészültségét és a tanulságok alapján javítsák a hatóságok együttműködését a csempészett nukleáris vagy radioaktív anyag felfedezését követő hatósági intézkedésnél.

Az elmúlt 15 évben a magyar állam és nemzetközi szervezetek egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a sugárzó anyagok illegális kereskedelmének megelőzésére. Ezért Magyarországon három szomszédos ország - Horvátország, Szerbia és Ukrajna - határátkelőinél, valamit a ferihegyi repülőtéren ellenőrző állomások ügyelnek arra: ne kerüljön ilyen anyag az országba - mondta a gyakorlaton Horváth Kristóf, az OAH nukleáris és radioaktív anyagok főosztályának vezetője.

Hozzátette: ritka az, amikor csempészett anyagot találnak, főként vashulladékba keveredik sugárzó anyag, amely főleg bontott hajókból, repülőgépekből kerüln a nagyobb vasudvarokhoz. Ezért már a nagyobb vastelepeket is felszerelték detektorokkal.

Ha mégis csempészett anyagot találnak, annak az lehet az oka, hogy azt ellopták valahonnan és megpróbálják értékesíteni. Ám a szükséges mennyiség, szakértelem és technológia hiányában laikusok aligha használhatják fel - mondta egy szakember.

A gyakorlat a sugárzó anyagokkal kapcsolatos intézkedéseket valamint a veszélyelhárítási folyamatot mutatta be.

A csütörtöki szimulációban állampolgári bejelentés alapján egy elhagyott, radioaktív jellel ellátott, külföldi rendszámú autót találtak a budai erdőben. Ilyenkor a kiérkező rendőr kötelessége értesíteni az Országos és a Budapesti Rendőr-főkapitányságot és kordonnal lezárni a területet.

Az ólomtartályban tárolt anyagot - amely a gyakorlatban is valóságos sugárzó anyag volt - az Országos Sugárvédelmi Szolgálat és a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának emberei védőruhában, műszerekkel megvizsgálják. Ha megállapítják a sugárzó anyag jelenlétét, meghatározzák, mekkora sugárterhelés érheti a jelenlévőket.

Ezután a sugárzó anyagot speciális, úgynevezett izotópszállító autó viszi el egy sugárvédelmi követelményeknek megfelelő konténerben, a szigorúan őrzött telephelyre.

Miután az anyag biztonságos helyre került, ellenőrzik a helyszínt és eltávolítják a kordont.
A veszélyes anyagot az MTA Izotópkutató Intézete vizsgálja meg és a korszerű technológiának köszönhetően 6-8 órán belül megállapítja, milyen anyagról van szó. Egy napon belül pedig a részletes elemzés is kész.

A tudósok a csempészett nukleáris anyagról azt is meg tudják állapítani, hogy nagy valószínűséggel honnan származik, mert olyan speciális tulajdonságai vannak. Így az elkövetőket is nagyobb eséllyel találják meg.

Aki ilyen anyaggal visszaél, akár visszaélés radioaktív anyaggal, vagy közveszélyokozás miatt felelhet.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását