2024. április 19. - Emma

Kéményseprés a XXI. században

A kéményseprőipar az utóbbi évtizedekben jelentős változásokon ment keresztül: a technika fejlődésével, az energiatakarékossági és környezetvédelmi szempontok előtérbe kerülésével ez az iparág is egyre összetettebb és komolyabb feladatokkal néz szembe.
2008. május 15. csütörtök 18:38 - Hírextra

A múzeumot eddig csak szakemberek kereshették fel, május 16-án és 17-én azonban ingyenesen bárki megtekintheti anyagát. A későbbiekben az érdeklődők bejelentkezést követően léphetnek be.
Az április 19. és május 31. közötti Urbitális Majálison a fővárosiak - és természetesen a turisták is - megismerhetik a közösséget szolgáló intézményeket - többek között a vízműveket, a tűzoltóállomásokat vagy az autóbuszgarázsokat. A közszolgáltatók május 16-án és 17-én nyílt napokat szerveznek, így megnézhetik az érdeklődők, hogyan működik a kulisszák mögött a város.

A Fővárosi Kéményseprőipari Kft. igazgatója a csütörtöki tájékoztatón felidézte a kéményseprőipar érdekes történetét és bemutatta a múzeum egyedülálló anyagát.

A modern fűtési technológiák és berendezések elterjedésével a klasszikus kéményseprés háttérbe szorult, ugyanakkor a köztudatban elterjedt az a téves nézet, hogy a kevesebb kormot termelő, tisztábbnak látszó tüzelőberendezések és égéstermék-elvezetők nem igényelnek olyan szakmai felügyeletet, és nem is olyan veszélyesek, mint a régi kémények. Ma a kémények szokásos éves ellenőrzésének módja sokkal bonyolultabb és a veszély forrása is összetettebb. A korszerű műszerek és szerszámok alkalmazása ma szerteágazóbb szakmai tudást kíván, mint régen - hangsúlyozta Bubla Gyula.

A múzeum ma már nem használt szerszámokat, tárgyakat, dokumentumokat és más emlékeket őriz a szakma több százéves történetéből. Arra is választ kaphatnak az érdeklődők, hogy miért is hoz szerencsét a kéményseprő. Kezdetben - a XVII-XVIII. század környékén - igen ritka foglalkozás volt a kéményseprőé. Többnyire vándoréletet folytattak a kémények rendben tartói. Ruhájuk, külsejük ijesztő volt, mégis tisztelték és kedvelték a "fekete embereket", mert ellenőrizték a ház tűzhelyét, megvédve a lakókat a tűzvésztől.

A kéményseprő még a lányok arcát is bekormozhatta, azért sem haragudtak, ez is szerencsét jelentett - idéztek a kiállítás rendezői Szulovszky János Füstfaragók című könyvéből.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását