2024. április 28. - Valéria

Elfeledett ízeket idéznek fel újra

Sáfrány, gyömbér, gyenge fácánhús, tikmony és megannyi ma már elfeledett íz segíti felidézni letűnt idők aromás ételeit a második Magyarok Nagy Asztala gasztronómiai fesztiválon, amelyet a Budai várban tartanak július 4. és 6. között.
2008. június 17. kedd 15:28 - Hírextra
Az esemény létrejöttének alapötletét A Magyarok Asztala című Benke László neves mesterszakács által jegyzett könyv adta, amelyben a szerző átfogóan mutatja be a magyar konyhakultúra fejlődését a honfoglalástól mostanáig.

A gasztronómiai fesztivál hasonlóra törekszik. Idén a reneszánsz év köré szervezték a programokat, de emellett a látogatóknak lehetőségük nyílik ezer év legjellegzetesebb ételeinek megkóstolására. Betérhetnek honfoglalás-, közép-, reneszánsz- és millenium kori konyhára. Kóstolhatnak szürkemarhából, birkából, mangalicából készült ételeket, kürtőskalácsot, sült lepényt és mindezt leöblíthetik magyar borral, sörrel, pálinkával vagy üdítővel.

A különleges kulináris kalandozásra a 2005-ben alakult Első Magyar Fehérasztal Lovagrend invitálja az érdeklődőket. A lovagrend karitatív programja a fesztiválon indul el. Egy étel megvásárlásával az adományozók nélkülöző gyermekeket támogathatnak a helyszínen - számolt be Benke László a keddi sajtótájékoztatón.

Ments András, a rendezvény főszervezője hozzátette: a programok közül igazi érdekesség, hogy lesz működő pálinka- és szikvízüzem, így az ott elkészült nedű azonnal megkóstolható. A fesztivált szakmai programok, híres emberek főzőshow-ja, látványkonyhák bemutatói színesítik. A korabeli öltözékek, kézművesek, zenei programok, táncbemutatók, színházi előadások mind egy-egy időszak hangulatát idézik.

A látogatóknak lehetőségük lesz - erre az alkalomra szóló jegy megvásárlásával - a 80 méter hosszú Magyarok Nagy Asztalánál reneszánsz étkek megkóstolására, amelyhez korabeli zene, zászlóforgatók és tűzfújók bemutatója is társul. A résztvevők nagy traktára számíthatnak, az étlapon szerepel: makkon pendült malacfi kemencében izzasztva, éles borssal visegrádi szarvasderék borba fojtva áfonyás sásával, szitavi kácsacombok csomboros káposztával, üstönyös kappan éltető búzával és erdei gombával, parázson sült diós dorong, valamint tyikmonyos pogácsa perkelt káposztával. A reneszánsz vacsorára két alkalommal kerül sor, július 4-én és július 5-én este hét órakor az Oroszlános udvarban.

A részletes programleírás a www.amagyaroknagyasztala.hu című honlapon érhető el.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását