2024. május 7. - Gizella

A jövő nemzedékéért is felelnek

Sólyom László köztársasági elnök pénteken bejelentette: Bogdányiné Mészáros Ágnes jogászt jelöli a jövő nemzedékek ombudsmanjának, Tóth Gábor Attila jogászt pedig adatvédelmi biztosnak. Az államfő a Sándor-palotában a parlamenti pártok képviselői előtt is
2008. március 14. péntek 12:06 - Hírextra

Az államfő a Sándor-palotában a parlamenti pártok képviselői előtt ismertette döntését.
Sólyom László elmondta: amikor szerdán a parlamenti pártok frakcióvezetői megkapták a meghívót, egyben megkapták a jelöltek nevét is. Hozzátette: reméli, hogy az Országgyűlés érdemben meghallgatja a két ombudsmanjelöltet.

Ennek a találkozónak az az értelme, hogy a jelöltek személyesen is találkozhassanak a pártok frakcióvezetőivel és bemutatkozhassanak - mondta az államfő.

A köztársasági elnök Bogdányiné Mészáros Ágnesről elmondta: környezetvédelmi szakjogászi képesítése van, hosszú időn keresztül a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi Felügyelőség jogászaként dolgozott, később a vezetőjeként. Most egyéni ügyvédként tevékenykedik.
Hozzátette: az ügyvédnő az első olyan felügyelőségvezető volt, aki együttműködést épített ki a környezetvédő civil szervezetekkel. "Őt a zöld körökben jól ismerik és támogatják" - mondta Sólyom László.

A köztársasági elnök Tóth Gábor Attiláról azt mondta: fiatal kora ellenére a legjobb magyar alkotmányjogászok egyike. Kiemelkedő elméleti munkásság áll mögötte, egyik szerzője az Emberi jogok kézikönyvének és már több mint tíz éve az Alkotmánybíróság tanácsadója.
A parlamenti pártokat Lendvai Ildikó (MSZP), Navracsics Tibor (Fidesz), Karsai Péter (MDF), Kóka János (SZDSZ), és Semjén Zsolt (KDNP) képviselte a Sándor-palotában.

Az államfőnek azért kellett újra jelölteket állítania, mert február 25-én az Országgyűlés nem választotta meg sem a jövő nemzedékek ombudsmanjának jelölt Fülöp Sándort, sem pedig az adatvédelmi biztosnak jelölt Zombor Ferencet.

Ez volt a második alkalom, hogy a Ház elutasította a köztársasági elnök jelöltjeit erre a két posztra, hiszen a tisztségek előző várományosait, Nagy Boldizsárt és Péterfalvi Attilát decemberben szintén leszavazta a parlament.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását