2024. április 27. - Zita

Tanulva restaurálják a fiatalok a bonchidai Bánffy-kastélyt

Részletes tájékoztatást készül adni a sajtó számára a hétvégén Bonchidán a Transylvania Trust és az Institute of Historic Building Conservation (IHTC) arról a programról, amelynek a Bánffy-kastély felújítási munkálataiban végzett oktatási tevékenysége a n
2008. május 14. szerda 18:19 - Hírextra

Az erdélyi Versailles-ként ismert műemlék megmentéséért létrehozott program az oktatás kategóriájában vívta ki az elismerést, amiért tucatnyi ország egyetemi hallgatóit és restaurátorait sikerült bevonnia a felújítási munkálatokba.

Hegedűs Csilla az MTI érdeklődésére elmondta: a bonchidai Bánffy-kastélyban 2001 óta működik az említett program, 2005-ben pedig megnyitották az azt gondozó Épített örökség felújító Szakképző Központot, amelynek eddig nyolcszáz hallgatója volt tizenhárom országból.

A programigazgató egyelőre nem kívánt részleteket mondani az intézmény e tevékenységéről, jelezve, hogy szombaton bőséges tájékoztatást készül adni a helyszínen a sajtónak. Ezen részt vesz a Transylvania Trust Alapítvány, a IHTC (az alapítvány angol partnere) európai igazgatója, akárcsak azok a munkatársak, akik kivették részüket a programból.

A Bonchidai Bánffy-kastély Románia egyik legjelentősebb főnemesi rezidenciája. Az épületegyüttes eredeti értékei a több évtizedes elhagyatottság miatt pusztulásnak indultak, a folyamatos rombolás miatt súlyos veszélybe kerültek, egy részük el is veszett. Ennek az örökségnek a megmentésére hivatott program szerves egységben kívánja megvalósítani a helyreállítást és az új restaurátornemzedékek oktatását.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását