2024. április 29. - Péter

Gélalázban az Opera

Cecilia Bartoli nagysikerű áriaestje és Händel Xerxész című operájának premierje után szombaton este Verdi Traviatájával, vasárnap pedig Puccini Turandot-jával folytatódik a dalszínházban a május 10-ig tartó Májusünnep.
2009. április 30. csütörtök 20:48 - HírExtra
A Magyar Állami Operaház első olyan vállalkozása ez, amely nagy nemzetközi fesztiválokat megelőző időszakban zajlik, tehát a júniusi Wiener Festwochen vagy a júliusi müncheni Open Air operafesztivál előtt - hangsúlyozta Fischer Ádám főzeneigazgató csütörtökön az MTI-nek.

Mint mondta, a Májusünnepnek így idegenforgalmi vonzereje is lehet, másrészt a 12 napos sorozatra meghívott neves vendégművészekkel a dalszínház intenzíven bekapcsolódhat az európai zeneéletbe.

Verdi Traviatájának szombati és hétfői előadását Miguel Gomez Martinez vezényli. A Granadában született muzsikus ugyanúgy és szinte ugyanakkor volt Hans Swarowsky növendéke Bécsben, amikor Fischer Ádám (és Fischer Iván) tanult a neves mesternél - idézte fel a főzeneigazgató.

A Traviata címszerepét, Violetta Valery-t éneklő, Romániában született Elena Mosuc a milánói Scala, a tokiói Új Nemzeti Opera és a zürichi operaház visszatérő vendége. A koloratúrszoprán Európa legfontosabb operaházainak – München, Drezda, Hamburg, Berlin, Bécs, Velence, Verona, Párizs és Amszterdam – is állandó fellépője, de turnézott Japánban és Kínában is.

Elena Mosuc énekelt már Magyarországon, akárcsak a idősebb Germont-ot éneklő világhírű bariton, Renato Bruson, aki például a Bartók Miskolci Nemzetközi Operafesztiválon lépett fel.

Alfred szerepében Charles Castronovo mutatkozik be Budapesten. Az amerikai tenor New Yorkban született, zenei tanulmányait a Kaliforniai Állami Egyetemen végezte. Európai karrierje 2000-ben kezdődött, vendége volt például a Salzburgi Ünnepi Játékoknak; tavaly Kínában az Olimpiai Játékok nyitókoncertjén is énekelt.

A Májusünnep folytatásaként Puccini Turandot-jának vasárnapi és keddi előadásán Sylvie Valayre francia szoprán hallható a címszerepben, Kalafot a szicíliai Marcello Giordani személyesíti meg. A két Tosca-előadás (május 7. és 9.) főszereplője Michéle Crider, aki napjainkban az olasz operarepertoár egyik legkeresettebb előadója.

Rigoletto Gildája jövő pénteken és vasárnap Miklósa Erikára vár. A világjáró szoprán azt mondta, a rengeteg utazással eltöltött elmúlt három év után a jövőben jobban koncentrál hazai előadásaira. A púpost, Rigolettót a Kolozsváron született Alexandru Agache, a Babes-Bolyai Egyetem díszdoktora alakítja.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását