2024. április 18. - Andrea, Ilma

Nem szabad a cigit eldobni

Akár 30 ezer koronás, azaz mintegy 300 ezer forintos büntetést is fizethet az a személy, aki cigarettacsikket vagy rágógumit dob el egy prágai utcán. Az új városi köztisztasági szabályzatot kedden fogadta el a száztornyú cseh metropolis vezetése, s ha az
2008. május 14. szerda 11:38 - Hírextra

Az új szabályok szerint büntetendő lesz a jövőben a galambok etetése is, illetve az, ha valaki négylábú barátja után azonnal nem takarítja el az utcáról az ürüléket.

"A rendelet jóváhagyásával a városi hatóságok fegyvert kaptak a kezükbe, hogy megbüntethessék azokat, akik akarva vagy akaratlanul is, de megsértik a köztisztaságot" - mondta az MTI tudósítójának Rudolf Blazek, főpolgármester-helyettes.

A helyszínen az állami rendőrök, illetve városi rendőrök által kiszabható maximális büntetés ezer korona. Ha valaki bármilyen oknál fogva is a helyszínen nem fizet, akkor eljárás indul ellene, s ott a maximálisan kiszabható bírság már a tetemes 30 ezer koronára emelkedik, ami a gyakorlatban már egy másfél hónapos csehországi havi bér.

A rendeletet a sofőröknek is jól át kell majd tanulmányozniuk. Büntetés jár ugyanis azért, ha valaki gépkocsijával sarat vagy más szemetet visz fel az úttestre.

"Ez a paragrafus alapvetően a teherkocsikat érinti. Nagy szükség van rá, mert az építkezések idején a helyzet javulása ellenére ma is gyakori a környező úttestek besározása, beszennyezése. Ennek szeretnénk az elejét venni" - jegyezte meg Blazek.

Szigorúbban fognak fellépni az útkarbantartó vállalatok ellen is, ha például a hó elolvadása után nem takarítják el időben az aprókavicsokat vagy a homokot az útestről.

Komoly szabálysértésnek bizonyul, ha valaki engedély nélkül reklámtáblát helyez el a közterületen. Ezt a jövőben sokkal szigorúbban fog lehetni büntetni, mint eddig.

Prágában is nagy divat a kutyatartás. Bár szinte mindenütt vannak speciális szemétkosarak, ahol az ürülék eltávolítására szolgáló zacskó is ingyenesen megtalálható, a gazdik sajnos gyakran megfeledkeznek erről a kötelességükről.

"Minden állatért a tulajdonosa a felelős. Kötelessége, hogy az állat után eltakarítson. Ha nem, büntetésre számíthat. Ezen a téren sok a probléma, a helyzetet orvosolni kell" - mutatott rá a főpolgármester-helyettes.

A szabályzat nem rendezi a "falfestők", a graffiti súlyos problémáját. "Ez a téma Prágában rendkívül aktuális. A mázolmányokkal szinte mindenütt találkozunk. Miután azonban erről külön törvény rendelkezik, nem tartottuk szükségesnek, sem helyesnek, hogy ezt a témát mi esetleg másképpen szabályozzuk" - állítja Blazek.

Várható, hogy az önkormányzati tanács május végéig áldását adja az új prágai köztisztasági szabályzatra, s az aztán haladéktalanul életbe lép.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását