2024. április 27. - Zita

Pécsről volt szó a Parlamentben

A pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) projektről, az internet világnapjáról, az MVM szétválasztásáról, a nyugdíjasok helyzetéről, valamint a pilisszentkereszti Szlovák Ház ügyéről beszéltek a képviselők szerdán napirend előtt a parlamentben.
2008. május 14. szerda 12:30 - Hírextra

Bókay Endre (MSZP) a pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) projektről beszélt, amelynek kapcsán kiemelte: a programnak négy nagyobb projektje van, a konferencia- és koncertterem mellett Zsolnay Kulturális Negyedet, könyvtárat és információs központot, valamint nagyszabású parkosítást terveznek a Dunántúl legnagyobb városában.

Mint elmondta, a pécsi EKF-program költségvetése 45 milliárd forint. Pécs determinált a sikerre - jelentette ki a politikus.

Arató Gergely oktatási államtitkár azt válaszolta: a projekt újfajta lehetőséget jelent az ország számára. Hozzátette: fontos, hogy az egész ország ügye legyen a kulturális főváros projekt.
Pettkó András (MDF) arra hívta fel a figyelmet, hogy május 17-én van a távközlés és az információs társadalom világnapja, május 18-án pedig az internet világnapja.

Kiemelte, hogy Magyarországon a társadalom többsége nem rendelkezik internet-eléréssel. Az internethasználók köre még nem éri el Magyarországon a teljes népesség negyven százalékát - tette hozzá. Az MDF szerint három év alatt elérhető lenne az információs társadalom három alappillérének megszilárdítása: a megfelelő infrastruktúra kiépítése az internet-használathoz, az internetes ismeretek átadása az emberek számára, valamint az igény felkeltése az elektronikus lehetőségek használatára - jegyezte meg.

Keller László, a Pénzügyminisztérium államtitkára azt válaszolta: a kormány május 10-én, a magyar műszaki értelmiség napján ünnepelte az információs társadalom napját. Elmondta, hogy a kormány jó kezdeményezésnek találta az MDF-es képviselő azon javaslatát, hogy bizonyos APEH kirendeltségeken kártyával is lehessen fizetni.

Közölte azt is: az elektronikus fizetés megvalósítására vonatkozó EU-s projektet Magyarország is aláírja.

Molnár Béla (KDNP) arról beszélt, hogy a Magyar Villamos Művek (MVM) szétválasztása a szakma véleménye szerint sem jó. Mint kiemelte, az SZDSZ kivételével a társaság egyben tartása mellett lépett fel az összes parlamenti párt.

Rámutatott arra, hogy az MVM a lakosság és az intézmények számára is segített alacsonyan tartani az áram árát.

Keller László pénzügyi államtitkár úgy válaszolt: az MVM szerkezeti átalakításával kapcsolatos vizsgálatok még folyamatban vannak. Elmondta, hogy a Mavir MVM-ről történő leválasztásának módját még vizsgálja a kormány.

Aszódi Pál (Fidesz) a miniszterelnök május elsejei beszédéről beszélt. Meg kellett volna magyaráznia a kormányfőnek a majálison, hogy az "átkosban végzett" négy évtizedes kemény munka után miért aprópénz csörög 1,6 millió nyugdíjasnak a zsebében - jelentette ki.
Kiemelte azt is, hogy a nyugdíjak emelésének mértékét az infláció szintje 2006 óta mindig jelentősen túllépi.

Hol a szociális biztonság miniszterelnök úr? - tette fel a kérdést az ellenzéki politikus. "Távozzon, legyen béke ebben az országban, és hátha lesz még előrehaladás is" - intézte szavait a miniszterelnökhöz, aki azonban nem volt jelen az ülésen.

Keller László, a Pénzügyminisztérium államtitkára közölte: a polgári kormánynak az volt az első intézkedése 1998-ban, hogy a nyugdíjasokat megrövidítse, és kivegyen a zsebükből 19 ezer forintot. Megemlítette, hogy a Gyurcsány-kormány intézkedéseinek köszönhetően több mint negyven százalékkal nőtt a nyugdíjak reálértéke.

Gulyás József (SZDSZ) arról beszélt, hogy a Pest megyei Pilisszentkereszten a települési önkormányzat úgy rendelkezett, hogy a helyi szlovák szervezeteknek ki kell költözniük a Szlovák Házként ismert épületből. "Éppen az különböztet meg minket a Ján Slota-féle politikusoktól, hogy nem teszünk különbséget a Magyar Köztársaság állampolgárai között nemzetiségi hovatartozás szerint" - jelentette ki.

Kolber István, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára úgy válaszolt: Magyarországon alkotmányos alapelv a kisebbségek védelme. A kisebbségi önkormányzatok is alkotmányos védelemben részesülnek - tette hozzá.

Megjegyezte azt is, hogy a 17 ezer fős magyarországi szlovák kisebbséget a kormány 2007-ben összesen 480 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesítette. A kormány nem engedte, hogy a pilisszentkereszti-ügy kapcsán csorbuljanak a kisebbségi jogok - közölte.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását