2024. május 6. - Ivett, Frida

Sztrájk miatt állnak a vonatok

Csütörtök reggel hat órakor megkezdődött a mozdonyvezetők kétórás figyelmeztető sztrájkja országszerte. 8 óráig leállt a személyszállítás a MÁV és a GYSEV vonalain, a teherszállítást nem érinti a munkabeszüntetés. A Független Hírügynökség információi szer
2007. október 25. csütörtök 07:38 - Hírextra
A sztrájk idején fűtés, világítás és személyzet van a vonatokon. Az úton lévő szerelvények még elmentek a legközelebbi állomásig, ott azonban leálltak. A sztrájk körülbelül hatszáz vonatot érint.

A mozdonyvezetők sztrájkra ellenére elindult egy vonat Budapestről, a Nyugati pályaudvarról 6 óra 48 perckor Vácra. A Független Hírügynökség helyszíni tudósítója szerint ezt jelezték is az utasoknak a bejáratnál lévő elektronikus tájékoztató táblán, illetve az Információnál szintén megerősítették, hogy elment a vonat. Az érdekvédők tájékoztatása szerint egy szakszervezeten kívüli munkatársuk indult útnak a szerelvénnyel, mivel megtehette ezt. Információik szerint ez a vonat is leáll, de nem tudni, hol és mikor. Vidékről hasonló esetről egyelőre nem érkezett hír.

Borsik János, a sztrájkot szervező Mozdonyvezetők Szakszervezetének ügyvezető alelnöke csütörtök reggel a Független Hírügynökségnek azt mondta: a sztrájkot az érdekképviselet azért szervezte, mert a Gazdasági és Közlekedés Minisztérium (GKM) nem küldött el határiődre az érdekképviseletnek több jogszabály-tervezetet, illetve újabb mellékvonalakat kíván megszüntetni. Folytatják a tárgyalásokat a GKM-mel, a sztrájk nem a végső eszköz. A mostani figyelmeztéssel ki akarják fejezni rosszalásukat, mert a tárca megszegte a megállapodást, illetve fellépnek a foglakoztatás biztonságának érdekében és a mellékvonalak megszüntetése ellen - tette hozzá.

Bizonytalanság van nemcsak a mozdonyvezetőknél, hanem a többi dolgozóknál és az utasok körében is. A szakszervezet ügyvezető alelnöke úgy fogalmazott: látni akarják, hogy meddig tart a mellékvonalak felszámolása, milyen következményei lesznek, és mi lesz a mozdonyvezetők foglalkoztatási biztonságával.

Arra kérdésre, hogy a mellékvonalak megszüntetéséről szóló döntés megszületése után kilátásba helyeznek-e újabb sztrájkot, Borsik János azt mondta: ha megkapják az erről szóló döntést, akkor értékelik a helyzetet. A mozdonyvezetők szakszervezete csak indokolt esetben sztrájkolna ismét - tette hozzá.

A sztrájkhoz egyébként nem csatlakozott a többi vasutas szakszervezet, de mindegyik szolidaritást vállalt a mozdonyvezetőkkel - közölte a szakszervezet ügyvezető alelnöke. Önálló szakszevezetek, önálló döntési jogosítvánnyal és kölcsönösen nem szólnak bele egymás dolgaiba - tette hozzá.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását