2024. május 14. - Bonifác

Katasztrófavédelmi gyakorlat Balatonszentgyörgyön

Nagyszabású magyar-horvát tűzoltási és katasztrófavédelmi gyakorlatot tartottak szerdán Balatonszentgyörgy térségében, ahol több száz tűzoltónak és polgári védelmi szakembernek "szimulált" erdőtűz oltásával és vegyi baleset felszámolásával, továbbá a lako
2008. május 14. szerda 16:39 - Hírextra

A két ország katasztrófavédelmi szakembereinek gyakorlata arra a feltételezésre épült, hogy a Balatonberény, Balatonszentgyörgy, Balatonkeresztúr és Balatonújlak által határolt erdőben nagy kiterjedésű erdőtüzet jeleznek a 68-as számú főúton közlekedők, amit teljesen elárasztott a füst.
A feltételezés szerint a rossz látási viszonyok miatt egy személyautó összeütközött egy vegyianyag-szállító kamionnal, s annak tartályából olyan, folyékony halmazállapotú anyag szivárgott, amelynek gőze a levegőnél nehezebb, de azzal elegyedve mérgező gázt alkot. A személyautó utasának több csontja eltörött, vezetője gerincsérülést szenvedett, eszméletlen állapotban volt, újra kellett éleszteni. A vegyvédelmi ruhában kivonult tűzoltóknak a sérült autót szétbontva ki kellett szabadítaniuk az embereket, ellátni őket, a mérgező anyag szivárgását pedig meg kellett szüntetni, miközben a kármentesítést is végezniük kellett.

E közben az erdőben keletkezett tűz átterjedt a főút melletti, több hektáros területre, ezért a Somogy megyei katasztrófavédők a legmagasabb, 5-ös fokozat elrendelése mellett a horvátországi Kapronca megye tűzoltóinak segítségét kérték. Mivel a tűz és a füst terjedése, valamint a mérgező anyag szivárgása településeket és emberi életeket is veszélyeztetett, Balatonújlakon és Kéthelyen a marcali védelmi bizottság elnökével közösen arról döntöttek, hogy a lakosság nem tartózkodhat a szabadban, az ablakokat be kell zárni, majd a megnövekedett veszély miatt a két település lakosságát és a háziállatokat kimenekítették. A lakosokat a két település általános iskolásai személyesítették meg.

A gyakorlat során az erdő- és tőzegtűz oltására bevetett repülőgép és helikopter vizet vett a Balatonból, illetve tűzoltók ereszkedtek a földre, hogy eloltsák a még lángoló kisebb gócokat.
A teljes műveletet élő web-kamerás kapcsolattal ellenőrizte és irányította egy sátorból a parancsnoki vezérkar.

A "Balaton 2008" katasztrófa-felszámolási és nemzetközi együttműködési gyakorlaton négyszáz tűzoltó, Horvátországból mintegy hatvanfős csoport vett részt. A nagy erőket mozgósító, speciális technikai eszközöket is felvonultató gyakorlatra a somogyiak mellett Veszprém és Zala megyéből érkeztek tűzoltók, továbbá az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságról (OKF) és a fővárosi polgári védelmi igazgatóságról is voltak résztvevők. Meghívták a térség országgyűlési képviselőit, a megyei közgyűlések és a védelmi bizottságok elnökeit, valamint az együttműködő és felügyeleti szervek képviselőit.

Muhoray Árpád polgári védelmi vezérőrnagy a gyakorlatot megelőző sajtótájékoztatón azt mondta: a valós eseményeket megközelítő bemutatóra azért van szükség, mert az erdőtűz, a veszélyes anyagot szállító járművek balesete reális veszélyt rejt. Az OKF főigazgató-helyettese hozzátette: az együttműködés során lehetőségük van a parancsnoki irányítás, a veszélyhelyzeti kommunikáció, az önkormányzatokkal való együttműködés áttekintésére.

A gyakorlaton első ízben használták a tűzoltók az úgynevezett Egységes Digitális Rádiórendszert (EDR), amit még az idén, július elsejétől minden rendvédelmi szerv használni fog. Ezen kívül térképek nélkül, számítógépes programok, térinformatika segítségével tervezték és elemezték a kialakult veszélyhelyzet.

Mladen Jurin, Horvátország tűzoltóparancsnoka azt mondta, hogy a horvát tűzoltóknak jobb a felszerelésük és a technikai állományuk, míg a magyar katasztrófavédelmi szakemberek felkészültebbek a kárfelszámolásban, ezért szükség van a tapasztalatcserére.
Hozzátette, hogy árvizeknél, határ menti erdő- és tarlótüzeknél már volt példa a közös munkára. Horvátországban sokkal több, a szerdai imitált balesethez hasonló valós káresemény történik, így "sajnos van gyakorlatunk" - jegyezte meg.

A nagyszabású katasztrófavédelmi bemutató jelentős sajtóérdeklődés mellett zajlott, a gyakorlat idejére a környező utakat és a légteret a rendőrség lezárta.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását