2024. április 25. - Márk

A magyar mentőcsapat indulásra kész

Ha Kína elfogadja a segítséget, Magyarország kész mentőcsapatot indítani a földrengés sújtotta Szecsuan (Sichuan) tartományba, ahol eddig több, mint 12 ezren haltak meg - áll az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság MTI-hez kedden eljuttatott közlemén
2008. május 14. szerda 07:57 - Hírextra
A közlés szerint hazánk egy 12 fős mentőcsapatot helyezett készenlétbe, mely hat orvosból, illetve mentőápolóból, két kutyás mentőből, két műszaki mentési szakemberből, egy nemzeti összekötőből, valamint egy csapatvezetőből áll. A csapat tagjait a Fővárosi Központi Rendeltetésű Mentőszervezet, valamint a Magyarországi Mentőcsoportok Szövetsége adja.

Várhatóan tíz napot tartózkodnak majd a dél-kínai övezetben, ahova romkutató kamerát, feszítő-vágót, bontófelszerelést, a sérültek ellátásához szükséges gyógyszereket, kötszereket, védőoltásokat visznek magukkal - áll a közleményben.

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a Külügyminisztérium felvette a kapcsolatot Kína magyarországi nagykövetével és az Európai Unió Monitoring Információs Központjával. Ha elfogadják a segítséget, a csapat 24-36 órán belül megérkezik Szecsuan tartományba.

Bangkokban van már a Baptista Szeretetszolgálat magyar mentőcsapata is, ők szerda reggel indulnak a katasztrófa sújtotta területre.

Kínában a legutóbbi hivatalos adatok szerint csaknem 12 ezer halottja van a Richter-skála szerint 7,9 erősségű, hétfői földrengésnek; külföldi nincs az áldozatok között.

A Külügyminisztérium szóvivője, Szelestey Lajos kedden korábban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Kusai Sándor nagykövet Pekingben hivatalosan tájékoztatta a kínai Külügyminisztériumot, hogy Magyarország kész mentőegységeket küldeni a leginkább érintett övezetekbe. A kínai fél egyelőre mérlegeli, hogy igényt tart-e erre - tudatták.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását