2024. május 3. - Tímea, Irma

Paradicsomi állapotok

Akár ezerszer nagyobb lehet egy paradicsom ma, mint amekkora vad elődje volt. A méretes paradicsomok rejtélye nem a trágyázásban, vagy tökéletes talajban rejlik, hanem néhány genetikai változásban - közölték amerikai kutatók a Nature Genetics tudományos s
2008. május 13. kedd 13:40 - Hírextra
E változások nélkül a paradicsom a bokrok bogyóinak méretét érné csak el napjainkban is. "Már a koktélparadicsomot is hatalmas tartanánk a vadon termő őshöz képest" - mondta Steven Tanksley, a Cornell Egyetem genetikusa.

Tanksley azokat a genetikai változásokat tanulmányozta, melyek lehetővé tették, hogy az ember próbálkozásai sikerrel jártak a nagyobb méretű paradicsom termesztésére. Olyannyira sikeres volt az emberi kísérletezés, hogy az eredetileg feketeáfonya-méretű paradicsom egyes mai fajtái fél kilogrammnál is nagyobbak darabonként.

"Az ember mintegy tízezer éve kezdte háziasítani a növényeket. Nem voltak sem genetikai, sem nemesítési ismeretei, mégis elérte valahogy ezeket a változásokat" - mondta Tanksley. "Azt kérdeztük: hogyan és mit csináltak?"

Az amerikai genetikuscsoport vizsgálódása során arra koncentrált, mitől nőtt a paradicsomban lévő üregek, és úgynevezett termőtestpárnák (aszkosztrómák) száma.

Az eredeti, vadon termő paradicsomban legfeljebb egy-két ilyen rekesz volt, míg a mai paradicsomokban 10-20 darab található belőlük. A kutatók szerint ezzel hozható összefüggésbe a paradicsom méretének növekedése.

Munkája során Tanksley először feltérképezte a paradicsom mintegy 30 ezer génjét, talál-e változásokat a vad és modern változat között. Tíz gént találtak eltérőnek, melyeket más, gyakori növények génadatbázisában is leellenőriztek.

A gyanúba fogott gének közül végül egy maradt, melyet a tanulmányozott vad paradicsomfajták egyikében sem találták meg.

A kutatás következő lépésében génmódosítással beillesztették a vad fajtában található "vadító" génváltozatot egy modern paradicsomfajta génállományába, mely ezután aprócska paradicsomokat termett. Az adott génmutáció gyengíti azt a jelet, amely tudatja a növénnyel, hogy felhagyhat a rekeszek előállításával.

Egy korábbi kutatásukban Tanksley munkatársai egy másik, hasonló génben találtak változást, mely azt közli a sejtekkel, hogy abbahagyhatják az osztódást. Ez a változás már önmagában nagyobb paradicsomot eredményezne, de még nem nagyobbat a koktélparadicsomnál - véli Tanksley.

A növény szerkezetét, és a sejtosztódás ellenőrzését befolyásoló genetikai változás együttesen ad magyarázatot arra, hogyan nőtt ekkorára a paradicsom évezredek háziasítása során.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását