2024. április 26. - Ervin

Kopernik és nem Koprnikusz

A lengyelek nem örülnek, hogy egy EU-űrprogram elnevezésében az Európai Bizottság németesítette a modern csillagászat atyjának, Nikolausz Kopernikusznak a nevét.
2008. október 15. szerda 08:24 - Hírextra
A Bizottság - a német elnökhelyettes, Günter Verheugen kezdeményezésére - hivatalosan Kopernikusra keresztelte át a programot, melyet a csillagász nevének német helyesírása szerint írtak le.

A név lengyel írásmódja: Kopernik."Ötszáz évvel ezelőtt Kopernikusz (1473-1543) forradalmasította az univerzumról való ismereteinket. Remélem, Kopernikusz forradalmasítani fogja a Földről való ismereteinket is" - mondta Verheugen egy nemrégiben lezajlott fórumon Lille-ben.

"Nagyon hálásak vagyunk, hogy a programot egy lengyel csillagászról nevezték el, de a név német átírása elfedi Kopernikusz lengyel nemzetiségét" - mondta el Janusz Ziolkowski, a Lengyel Tudományos Akadémia űr- és bolygókutatási osztályának elnökhelyettese az AFP-nek.
Kopernikusz Lengyelország történelmének egyik leginkább nagyrabecsült személyisége, de a németek is sajátjuknak tekintik őt. A nemzetközi enciklopédiák Kopernikuszt lengyelként azonosítják.

A nagy tudós szülőhelye, Torun (németül Thorn) ma lengyel város, de a történelem folyamán hol lengyelek, hol poroszok kormányozták. Kopernikusz születése idején a város 19 éven át lengyel fennhatóság alatt állt.

"Nem ragaszkodunk hozzá, hogy az EU-programot mindenképpen a lengyel átírásnak megfelelően Mikolaj Koperniknek írják, mert ez kevésbé egyetemes, a név latin átírását - Copernicus - látnánk szívesen, mint a Galilei program esetében is" - hangzott Ziolkowski javaslata.

Az Európai Parlament lengyel konzervatív tagja, a Kaczynski testvérpárhoz közelálló Adam Bielan "történelemhamisítással" vádolta meg Günter Verheugent.

Az Európai Bizottsághoz írt levelében azt állította, hogy "a német átírással Verheugen meghamisítja a történelmet, ami vagy tudása hiányosságáról vagy rossz szándékról tanúskodik".
Vajon ez a történelem átírása, vagy csupán nyelvészeti tévedés?" - kérdezte a németellenes retorikájáról ismert Törvény és Igazság Pártjának politikusa.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását