2024. május 4. - Mónika, Flórián

"Nyugatos" holt költők társasága

Temetői sétával egybekötött rendhagyó irodalomórával várja az iskolákat a Fiumei úti Nemzeti Sírkert, ahol huszonegy ismert "nyugatos" síremléke található, itt nyugszik többek között Ady Endre, Móricz Zsigmond és Babits Mihály - tájékoztatta Pénzes Krist
2008. május 1. csütörtök 11:30 - Hírextra
A májusban induló szabadtéri irodalomórával az idén 100 éves Nyugat folyóiratra emlékezik a programot szervező Budapesti Temetkezési Intézet. A temetői séta nem csupán tisztelgés a huszadik század legnagyobb irodalmi műhelyének alkotói előtt, hanem tanulás, ismeretszerzés is - mutatott rá közleményében a szervező.

A Nyugat című folyóirat legünnepeltebb szerzői közül a sírkertben nyugszik Ady Endre, Babits Mihály, Karinthy Frigyes, Kosztolányi Dezső, Krúdy Gyula, Móricz Zsigmond, Szabó Lőrinc, Szerb Antal, Nagy Lajos és Radnóti Miklós valamint az alapító-főszerkesztő, Ignotus Pál, a magyar kabaré atyjaként tisztelt Nagy Endre, és a szerkesztőként, kritikusként, közíróként is tevékenykedő Schöpflin Aladár.
A tavaly júniusban elindított és 2007-ben az Év Honlapja díjjal kitüntetett www.nemzetisirkert.hu oldalon „távoktatás" formájában is elérhetők a rendhagyó tanórák programjai, így természetesen az új séta részletei is. A virtuális térképen látható közel 600 síremlék mellé most - piros színnel jelölve - felkerült mind a huszonegy nyugatos szerző nyughelye, az életútjukat bemutató leírással és a síremlékükről készült fotóval együtt.

A Nyugat sétán ingyenes az idegenvezetés, azok, akik nem igénylik az idegenvezetői kíséretet, térkép és ismertető segítségével maguk is megtervezhetik sétájukat a honlap vagy a Fiumei úti Nemzeti Sírkert irodáján elérhető tájékoztatók segítségével.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását