2024. május 12. - Pongrác

Orbán az erdélyi egységről

Erdélyben az egymással rivalizáló erők közötti új egység jöhet létre a következő időszakban - mondta Orbán Viktor, miután kedden Budapesten megbeszélést folytatott Szász Jenővel, az erdélyi Magyar Polgári Párt elnökével.
2008. május 13. kedd 11:24 - Hírextra
A Fidesz elnöke hangsúlyozta: a Felvidék és a Délvidék példája is azt mutatja, a kárpát-medencei magyarság számára az együttműködés és az összefogás hozza meg legnagyobb sikert.

Mint mondta, Erdélyben hosszú ideig "egyszólamú egység" volt, ami felbomlott, ugyanakkor a Magyar Polgári Párt (MPP)megalakulása az első fontos lépés az új egység felé vezető úton.

A Szász Jenő vezetette új erdélyi párt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) alternatívájaként alakult meg az év elején.

Orbán Viktor történelmi jelentőségű dokumentumnak nevezte a Magyar Polgári Párt "Új lehetőség" című keretprogramját, mert szerinte végre "egy magyarok közötti versenyfutásban" jelent meg néhány nemzeti szempontból fundamentális kérdés, amelynek sikerre vitele mindannyiunk közös érdeke.

Szász Jenő arról beszélt, hogy a Magyar Polgári Párt a szabadság, Székelyföld területi autonómiája, a nemzet, a család és a keresztény gondoskodás jegyében fogalmazta meg jövőképét.

Az RMDSZ-szel való együttműködésre vonatkozó kérdésre Szász Jenő azt mondta: már januárban, az MPP elsőfokú bejegyzése után együttműködési javaslatot fogalmaztak meg, amelyben kiemelt helye volt egy közös választási térképnek, hogy megállapítsák hol van helye a demokratikus versenynek és hol a felelős együttműködésnek.

A közelgő romániai a helyhatósági választás kapcsán elmondta, hogy az MPP Marosvásárhelyen valamint Bihar megyében, Kolos megyében és Szatmár megyében is bölcsen járt el, és az RMDSZ jelöltjével szemben nem állított más jelöltet. Szász Jenő úgy vélte, hogy bár az MPP a fiatalabb párt, ők voltak a bölcsebbek.

Orbán Viktor ezzel kapcsolatban kérdésre válaszolva azt mondta: üdvözölik azt a politikát, amely úgy támaszt versenyt a magyarok között, hogy közben nem kockáztat magyarok befolyása alatt lévő pozíciót, hiszen fontos, hogy a versennyel ne veszítsen, hanem nyerjen az erdélyi magyarság.

Szász Jenőt, aki maga is tanácselnök-jelöltként indul majd a választáson Hargitában, elkísérte Kovács István unitárius lelkész, Kovászna megyei tanácselnök-jelölt, valamint Papp Lajos, aki Szilágy megyében, és Tőkés András, aki Maros megyében indul ezért a posztért.

Szász Jenő elmondta, Háromszék, Hargita és Maros megye adja azt a Székelyföldet, ami az MPP számára a jövő. A megyéket megyünk lebontani és Székelyföldet felépíteni - fogalmazott.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását